perjantai 30. elokuuta 2019

Kännikaloja kaksin kappalein

Tämä viikkon on kulunut kuin sumussa omien ja vähän muidenkin koirien terveysasioita pohtiessa ja tutkiessa. Alkuviikosta kiinnitin pariin kertaan huomiota siihen, että Hukka välillä kääntyessään vaikutti hieman varovan vasenta etujalkaa, esim. ulkona juostessaan ja kääntyessään se kertaalleen kaatui nenälleen, kun jalka "petti alta" jarrutuksessa. Myös aamuisin liikkeelle lähdöissä olen mielestäni huomannut pientä jäykkyyttä. Otin Hukan tiistaina mukaan töihin uudestaan Paulille tsekattavaksi. Nyt taivuteltaessa vasemman olkanivelen äärikoukistuksessa ja ojennuksessa oli havaittavissa aristusta. Oikeaan jalkaan ja muihin niveliin ei reagoi mitenkään.

Keskiviikkona Hukka pääsi uudestaan mukaan töihin, tällä kertaa Helkan tutkittavaksi sillä ajatuksella, että soveltuisiko Hukka meneillään olevaan Copla-tutkimukseen. Copla-projektista on luettavissa lisää täältä. Hukka taivuteltiin uudestaan läpi, nivelten liikelaajuudet mitattiin, Hukalta otettiin verinäyte, pissanäyte ja seulontanäytteet multiresistenttien bakteerien varalta. Verinäytteissä maksa-arvo AFOS oli lievästi koholla, kaikki muut arvot viiterajoissa. Afosin nousukin on kasvavalle pennulle normaalia. Pissanäytteessäkään ei ollut mitään poikkeavaa. Torstaina Hukka jatkoi copla-tutkimuksessa seuraavaan osaan, eli se nukutettiin ja siltä otettiin röntgenkuvat lonkista, kyynärpäistä ja olkapäistä ja CT-kuvat vielä olkapäistä ja kyynärpäistä. Ultralla Hukan olkapäät oli tutkittu jo viime viikolla. Kuvissa näkyi vasemmassa olkanivelessä osteokondroosimuutos tyypillisellä paikalla, kokoa muutoksella oli 6,2x6mm ja syvyyttä 1,4mm. Muutoin nivelet olivat terveet, eli ei tarvetta jännittää virallisia luustokuvia ja mikä parasta, Hukka soveltui mukaan Copla-tutkimukseen. Leikkausaika Hukalle saatiin vasta maanantaille 16.9., sen verran paljon on leikkuriin tunkua...

Hukan ensimmäiset päiväkännit

Torstaina illalla krapulainen Hukka pääsi autoajelulle mukaan, kun mentiin aksatreeneihin Fisun kanssa. Treenasin nyt tarkoituksella pikkumaksi-rimoilla, koska ajatuksenani on nyt siirtää Fisu kisaamaan pikkumakseissa. Rata oli vauhdikas, ja vauhtia riitti ihan rimoistakin johtuen, kun ei kulu turhaa aikaa hyppäämiseen. Fisu tuntui taas aivan mielettömän kivalta, sillä on nyt tosi hyvä flow agilityssa menossa. Yhtään rimaa se ei pudottanut koko treenin aikana, vaikka rata sisälsi useampia meille hankalia takaakiertoja.

Tänään oli Fisun vuoro päästä potilaaksi, olin nimittäin sopinut sille iltapäivälle työvuoron jälkeen tähystys-sterkan. Aamulla päivä saikin kuitenkin yllättävän käänteen, kun leikkausosastolle tulikin peruutus nimenomaan Copla-tutkimuspotilaan osalta, ja Hukalle vapautuikin leikkausaika jo tälle päivälle! Ei muuta kuin takaisin kotiin hakemaan myös Hukka töihin. Aamulla Hukalle tehtiin vielä fysioterapeutin arvio ja askelvoima-mittaukset voimalevyillä. Hukka oli ehtinyt saamaan aamuruoan, mutta pahoinvoinnin estolääkkeen kanssa uskallettiin kuitenkin nukuttaa se leikkausta varten. Hassua oli katsoa omia töitä tehdessä, kuinka viereisessä huoneessa omaa koiraa valmistellaan leikkaukseen. Leikkauksessa oli vastassa seuraava yllätys, sillä CT:ssä, röntgenissä ja ultrassa nähdyistä muutoksista ja taivutuksessa havaitusta aristuksesta huolimatta olkapään nivelrusto oli sittenkin ehjä! OCD-leikkaus muuttui sittenkin siis vain nivelen avaukseksi, kurkkaukseksi ja sulkemiseksi. Tämä on ilman muuta hyvä uutinen Hukan kannalta, sillä ennuste toipumiselle on tietysti paras, mikäli rusto pysyy ehjänä. Nyt Hukka joutuu olemaan kuitenkin nivelkapselin avauksen ja haavan vuoksi levossa, mutta sairasloman pituus on huomattavasti lyhyempi verrattuna siihen, jos nivelessä oltaisiin tehty muutakin kuin vain katsottu. Harmillisesti tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että Hukka ei kelpaa sittenkään Copla-tutkimukseen. Nyt jäädään myös jännityksellä seuraamaan sitä, että pysyykö rusto ehjänä vai murtuuko joskus myöhemmin - jolloin uusi leikkaus saattaa olla tarpeen.

Fisun leikkauksessa olin itse mukana nukuttamassa Fisua ja steriilinä avustajana. Leikkaus ja nukutus meni kaikin puolin hyvin, ja nyt otetaan pari viikkoa vähän iisimmin. Tähystys-sterkasta toipuminen pitäisi onneksi olla nopeaa. Nyt meillä on kotona normaalia vaisumpaa porukkaa, kun molemmat kalat ovat toipilaina. Tavallaan kyllä aika näppärää, kun molempien kanssa tehdään nyt vain lyhyitä remmilenkkejä.



Kännikalat kotona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti