maanantai 5. elokuuta 2019

Fisun SM-kisat 2019, osa 1/3

Nyt on vuoden 2019 ensimmäiset SM-kisat taputeltu. Hurautettiin lauantaina kukonlaulun aikaan Paimioon tokon SM-kisoihin. Fisu kisasi lauantaina EVL:n puolivälin paikkeilla, eli muutama tunti saatiin odotella omaa vuoroa. Liikkeet tehtiin neljässä kehässä, ensin yksilöliikkeet ja lopuksi paikkikset. Kisa-alustana oli kumirouhe-keinonurmi, joten otin Fisun hyvissä ajoin ennen omaa vuoroa totuttelemaan uuteen alustaan. Tehtiin ennen kehään menoa muutama stoppi naminheitoista, vähän noutokapulan nostoja ja tuonteja, kaukojen ekaa vaihtoa ja tunnarin virittely. Fisu tuntui kivalta, ei ollenkaan sellaiselta ylivireiseltä kuin vielä torstaina ja perjantaina treeneissä.

Tunnari: 9 oli ihan hyvä, otti oman itsevarmana heti kun osui kohdalle

Ruutu: 5 virittelyssä katsoi jo ihan vähän vinoon vasemmalle, enkä saanut vaihtamaan suuntaa ennen kun piti jo lähettää. Lähti sinne mihin katsoikin, eli vähän vasemmalle vinoon. Stoppasin niin, että oli aivan ympyrän rajalla, ympyrä oli merkattu katkoviivalla ja Fisulla oli juuri tassut "tyhjissä" kohdissa. Pakko oli siis korjata, kun en ollut varma, onko sisällä. Tosi siisti korjaus oikealle, pysähtyi aikalailla ympyrän keskelle. Sitten ruutuun, sinne pinkoi kovaa, niin kovaa että valui stopilla takarajasta yli yhdellä tassulla. Siihen toinen korjaus.

Zeta: 10 asennot oli m-i-s, kaikki oikein ja oli ripeita ja siistejä.

Kierto: 9 kierto oli hyvä ja tiivis, mutta paluussa näin, että Fisu oli päättänyt hakea vasemman, lähti jo viettämään vasemmalle. Stoppasin istumaan, sen teki kuitenkin hyvin. Meille arpoutui oikea, ja onneksi Fisu oli kuulolla ja vaihtoi omavalintaisesta vasemmasta oikeaan. Nosto ja tuonti oli siistit.

Seuruu: 9 tuntui tosi kivalta, ehkä jopa yksi parhaista Fisun kisaseuraamisista. Ainoastaan peruutus oli vinoa, muuten teki kyllä varsin mallikkaan kaavion.

Luoksetulo: 9 tuli aika hitaasti kaikki pätkät. Stopit oli ihan siistit, osittain varmaan hitaasta vauhdista johtuen

Ohjattu: 8 merkille meni tosi kovaa ja stoppasi hienosti. Vasemmalle kapulalle hyvällä linjalla ja nosti tosi siististi. Siitä huolimatta ilmeisesti nostossa Fisulla meni korvaan kumirouhetta, koska tuonnissa piti päätä vinossa ja sivulla heti irroituksen jälkeen ravisti päätä nopeasti.

Kaukot: 8,5 teki aivan hämmästyttävän hyvät kaukot siihen nähden, että ei olla treenattu juurikaan takajalkakaukoja viime marraskuun jälkeen. Ainoastaan vasen takajalka siirtyi ihan pikkuisen s-i vaihdossa, ja kääntyi ihan vähän vinoon

Paikalla istuminen: 10 hienosti istui

Paikalla makuu: 10 nopea reagointi maahan-käskyyn, mutta kyynärpäät meni aika viiveellä loppuun asti maahan. Luoksetulo ei ehkä maailman nopein, mutta ihan kohtalainen.

Yhteensä 274p ja 6. sija. Fisu siis lunasti kolmansissa tokon SM-kisoissaan jo kolmannen kerran paikan SM-finaaliin, ruudun isosta pistemenetyksestä huolimatta. Kehässä Fisun kanssa oli ilo olla, reipas kalanen tuntui hyvältä kaikissa liikkeissä!


Ihania kuvamuistoja Paimion SM-kisoista ikuisti Sporttirakki








Sunnuntaina sitten aamulla uudestaan Paimioon. Olin arponut meille suoritusnumeron 19, eli taas odoteltiin. Liikkeet tehtiin yhdessä kehässä, mutta kahdessa osassa. Eka kehä oli selvästi pidempi, saatiin odotella monta tuntia ennen kuin päästiin tekemään ensimmäistäkään liikettä. Aamulla nollakoiran suorittaessa tuomareilta tuli tiukka ohjeistus siitä, että koiran sosiaalinen palkkaaminen pitää jättää minimiin eikä ohjaaja saa liikkua suorituspaikoilta, seuraava liike alkoi siitä mihin edellinen päättyi. Tästä tuli todella paha mieli ja harmistus koko lajia kohtaan. Tokossa olen nimenomaan tykännyt siitä, että suoritus saa näyttää iloiselta, kehässä saa pitää hauskaa ja koiralle voi kertoa liikkeiden välissä, että hyvin meni. Kotona olin ottanut vain pari suoraa luoksetuloa, mitään muuta varsinaista treeniä en tehnyt lauantain jälkeen, ei tullut mieleenkään, että olisin harjoitellut jotain palkattomuutta. Fisu on tottunut saamaan kunnon sosiaalisen palkan liikkeiden välissä, enkä halua pettää koiran luottamusta ja saada sitä epävarmaksi muuttamalla yhtäkkiä ilman varoitusta meidän yhteisiä pelisääntöjä kehässä. Päätin siis vapauttaa ja kehua Fisua liikkeiden välissä normaalisti, silläkin uhalla että sillä saisi vaikka keltaisen kortin. Ennen kehään menoa otin virittelyksi vähän seuraamisen käännöksiä, kaukojen ekaa vaihtoa ja pari kapulan tuontia sivulle.

Kaukot: 8,5 taas ihan yllättävän hyvät kaukot! Nyt ei takajalat liikkuneet yhtään, mutta i-s vaihdossa jäi aika kasaan seisomaan ja loppuperusasento oli vähän vajaa.

Zeta: 9 taas oikein hieno zeta ja oikeat asennot

Kierto: 9,75 oikein hyvä liike kokonaisuudessaan, nyt ei Fisullakaan ollut oletuksia siitä, kumpi kapula haetaan

Ohjattu: 8,5 merkille ja kapulalle hyvin, paluussa teki ehkä pienen banaanin vasemmalle

Seuruu: 7,75 aivan järjettömän pitkä seuraamiskaavio, suorastaan tarpeettoman pitkä. Fisu teki ihan hyvän seuruun, ainoastaan yhdessä liikkeellelähdössä ennakoi ja nousi jo ennen kun sanoin mitään. Peruutus edelleen vähän vinoa, mutta ei yhtä paha kuin lauantaina

Paikalla istuminen: 10 pälyili hieman ympärilleen kun tulin piilosta, ja näinkin pari ampparia muutaman metrin päässä Fisusta. Niitä ilmeisesti katseli

Paikalla makuu: 9,5 maahanmeno oli taas nopea ja siisti, maatessa jatkoi hieman pälyilyä. Luoksetulo oli ihan hyvä

Luoksetulo: 8 nyt tuli kovempaa kuin lauantaina, samaten stopit vastaavasti huonommat. Liukui molemmissa eteenpäin, vaikka reagoi hyvin käskyihin

Ruutu: 9,5 nyt oli hyvä ja suora eteenmeno, ruudun bongasi hyvin ja stoppi oli tehokkaampi, pysähtyi keskelle ruutua. Hyvä maahan, mutta maassa haisteli kertaalleen.

Tunnari: 10 oikein siisti oli, meno kapuloille tosin aika hidas Fisuksi

Yhteensä 287,75p ja finaalin voitto. Yhteistuloksissa Fisu ylsi hienosti SM-pronssille tasapisteillä hopeamitalistin kanssa! Uskomaton kala, olin aivan varma lauantain jälkeen, ettei mitaleille ole mitään saumaa, kun ruudun korjauksista meni 20 pistettä. Noissa kisoissa puolikaskin piste voi ratkaista paljon, joten melkoisen tempun Fisu teki finaalissa kiilaten useamman taitavan koirakon ohi palkintopallille. Ei siis hassumpi aloitus kesän SM-turneelle! Niin, ja Fisu sai ansaitsemansa kehut ja sosiaaliset palkat kehässä. Jos jollain on siitä jotain valittamista, niin valittakoot rauhassa, mä haluan olla koiraani kohtaan reilu, sanoivat tuomarit mitä hyvänsä.














Erityisen hienon tästä tokon SM-kisasta tekee se, että Suomenmestaruus tuli vähän niinkuin meidän "perheeseen", nimittäin Fisun veljelle Roimalle! Myös Fisun molemmat siskot Misu ja Isla nähtiin SM-kisojen palkintopallilla Misun ollessa lauantain karsintapäivän 2. ja Islan tullessa avo-luokan 2. sijalle. Yhdessä Misu ja Isla voittivat myös joukkuekisan SM-kultaa Tending-joukkueessa. Huikeaa, että koko pentue nähtiin samalla kertaa SM-kisojen palkinnoilla!

Kuva: Riitta Jantunen-Korri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti