Muistoissa

FI AVA FI AVA-H FI TVA FI KVA M-09 VK3 JK3 HK3 EK3 RTK4 BH Moonlight Mania's Charisma "Sara" • Bordercollie, pitkäkarvainen mustavalkoinen narttu
 • 30.3.2005-13.10.2018
 • Rek. FIN25600/05
 • Emä: FI MVA Borderiinan Brenda "Brenda"
 • Isä: FI MVA Elbereth River of Magic "Rio"
 • Sara koiranetissä

Saran harrastukset

Toko oli ensimmäinen laji, johon Saran kanssa tutustuimme. Sara kilpaili tokossa ensimmäisen kerran huhtikuussa 2006 hieman yli 1v iässä, ja urallaan ehti saavuttaa Suomen Tottelevaisuusvalionarvon, viisi EVL1-tulosta ja kaksi SM-edustusta EVL:ssä. Toko ei koskaan ollut Saran mielestä se paras juttu maailmassa, se teki kyllä, mutta en osannut opettaa sille kunnollista sosiaalista palkkaa, joten suorituksista puuttui se viimeisin potku ja voima.


(c) Tiia Hämäläinen

Agility oli ehdottomasti eniten Saran juttu. Treenaamisen Sara aloitti keväällä -06 ATD:n alkeiskurssilla, ensimmäiset kisat oli tammikuussa -07 ja parissa vuodessa Sara nousi agilityssa 3-luokkaan. Sarasta tuli Suomen Agilityvalio toukokuussa 2010 ja Suomen Hyppyvalio huhtikuussa 2012. Sara oli agilityssa ilmiömäisen taitava, suurimpana hidasteena oli kokematon ohjaaja. Sara pystyi hyppäämään lähes paikaltaan pudottamatta rimoja, kääntymään kolikon päällä ja sillä oli pitkä, maatavoittava laukka. Sara oli kiihkeä, mutta sillä ei koskaan keittänyt silti yli ja se keskittyi erittäin hyvin hyppäämiseen, rimoja se pudotti harvoin.

Ennen kaikkea Sara oli palveluskoira. Pk-viestin treenaamisen Sara aloitti noin 9kk ikäisenä loppuvuodesta -05. Viestillä Saran toisena ohjaajana toimi ystäväni Shanti, jonka aussieta Dantea ohjasin myös itse viestillä tuolloin. Sara osoittautui lahjakkaaksi viestikoiraksi, ja viestillä pääsimmekin tutustumaan ensimmäistä kertaa arvokisoihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Pk-jälkeä Sara treenasi viestin ohella jo nuorempana epäsäännöllisesti, ja viestiuran jälkeen Sara aloitti kilpailemisen jäljellä. Jälkikoirana Sara oli hiukan suurpiirteinen, vauhtia oli huomattavasti enemmän kuin tarkkuutta. Sara kilpaili kuitenkin jäljellä kolme kertaa saavuttaen koulutustunnukset JK1, JK2 ja JK3. Pk-hakua olisin halunnut treenata Saran kanssa jo sen ollessa nuorempi, mutta koska olin alaikäinen eikä treeneihin pääse ilman autoa, niin haku-uransa Sara pääsi aloittamaan vasta 6-vuotiaana keväällä 2011. Sara oli suorastaan ilmiömäisen lahjakas hakukoira, puolen vuoden kuluttua treenien aloituksesta Sara jo starttasi ensimmäisen kerran hakukokeessa ansaiten koulutustunnuksen HK1. Haussa Sara ehti kilpailemaan 3-luokkaan ja ansaitsemaan sieltä useaan kertaan koulutustunnuksen HK3, ja kertaalleen osallistuimme haussa myös SM-kisoihin vuonna 2013. Valitettavasti ikä tuli vastaan, ja haun valionarvosta jäi uupumaan yksi 1-tulos. Kun jälki ja haku olivat jo tuttuja, EK tuli mukaan kuvioihin helppona ja hauskana yhdistelmälajina. Saralle EK-kokeen kaikki osa-alueet olivat helppoja, ja Saralla ehti kilpailemaan EK3 koulutustunnuksen verran.


(c) Sanna Alho

Rallytokon Sara aloitti eläkeläislajina kypsässä 10v iässä. Rallyssa Sara oppi liikkeet todella helposti, ja vaikka ei ole se maailman nopein tokokoira, niin rallytokoon jopa Sara oli hieman turhan vikkelä. Sara ehti kisaamaan rallytokossa koulutustunnuksen RTK4 verran.

Pidempi kertomus Saran elämästä ja harrastus-urasta vanhassa blogissa

Saran meriitit
- Agility-SM joukkuekisan maksiradan voitto nollalla
- Pk-viestin SM-kultaa 2009, SM-hopeaa 2008
- Edustuspaikka viestin NOM-joukkueessa 2008 ja 2009
- Pk-haun SM-5 2013
- Ainoa bordercollie Suomessa, jolla on koulutustunnukset VK3, JK3, HK3 ja EK3
Saran terveys ja rakenne
 • Lonkat A/A
 • Kyynärpäät 0/0
 • Polvet 0/0
 • Silmät terveet pentuna ja aikuisena
 • TNS, CL, IGS ja MDR1 terve
 • Synnynnäinen munuaisen kehityshäiriö, toinen munuainen ja virtsanjohdin poistettu 4kk iässä
 • Steriloitu
 • Korkeus 52cm
 • Paino 15kg

(c) Tiia Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti