sunnuntai 18. elokuuta 2019

Fisun SM-kisat 2019, osa 2/3

Viime viikon keskiviikkona ja torstaina tehtiin vielä viimeistelyjä pk-SM:iä varten, käytiin keskiviikkona aamupäivällä tottistelemassa Keravalla. Otin Fisulle paukut seuruussa ja makuussa, jäävät läpi vapaamuotoisesti ja yhden luoksetulon. Teki kaikki oikein, paukuista ei välittänyt yhtään. Sitten yksi nouto isolla kapulalla pitkältä matkalta, tuli hyvällä vauhdilla. Sitten hypyt, ensin metrinen pallon kanssa ja sitten A-este ensin pallolla ja sitten kapulalla. Teki nyt molemmat kerrasta oikein, aalla tosin oli ehkä hieman varovainen. Eteenmeno valmiina olevalle pallolle, hienosti lähti suoraan vieraalla kentällä. Käskin maahan, totteli sen. Samalla reissulla käytiin tekemässä viimeistely-jana. Jana oli noin 20m pitkä, selkeässä kohdassa, jossa meni joku pieni polun tapainen. Vanheni 1,5h. Tämä onnistui tosi hyvin, lähti todella hyvin suoraan ja otti jäljen heti oikein. Kepinkin löysi.

Torstaina treenattiin Talosaaressa Hukan kanssa hakua ja Fisulle viimeistely-esineet. Hukka teki taas risteilyä, 5 pistoa molemmin puolin. Maasto oli vähän turhan hankalaa risteilytreeniin, eikä oikein saatu sellaista treeniä kuin olisin halunnut. Maalimiehet olivat noin 10-15m keskilinjalta, sen syvemmälle ei voinut mennä koska näkyvyyttä ei ollut. Silti tälläkin etäisyydellä parilla pistolla Hukka ei heti bongannut maalimiestä ja lähti epäröiden/pysähteli. Intoa sillä kyllä riittää ja hyvä motivaatio sillä tuntuu olevan, mutta haluaisin tässä vaiheessa luoda sille ajatuksen suoraan juoksemisesta, joten siihen nähden treeni ei ollut tavoitteiden mukainen. Vikan maalimiehen jälkeen kokeiltiin leikittää Hukkaa keskilinjalla ajatuksena sisäänajaa lelupalkkaa. Hukka ei ole leikkinut oikeastaan ikinä vieraiden kanssa, mutta eipä siinä mitään ongelmaa ollut, selvästi ilahtui leluista. Fisu sai Hukan treenien jälkeen tehdä esineruudun hakualueelle. Laitoin neljä esinettä, kaksi taakse, kaksi eteen. Alue oli loivassa rinteessä, laitoin kaikki esineet hiukan irti maasta jotta saisi hyvin hajua ja onnistuisi. Tuuli ei ollut oikein vaan tähän treeniin suotuista, tuuli nimittäin etulinjalta takalinjalle aika voimakkaasti, joten tuuli puhalsi esineiden hajua kauemmas ja takaesineistä ulos alueelta. Fisu etsi kuitenkin hienosti, kolme ekaa esinettä nosti kolmella pistolla, sai hajun molemmista etuesineistä aika kaukaa juostuaan niistä jo ohi, mutta malttoi tulla paikantamaan hajun. Vika takaesine oli vähän vaikeampi, sitä varten jouduin lähettämään pari kertaa ennen kun upposi riittävän syvälle ja löysi.

Kesän toinen SM-kisareissu alkoi perjantaina, kun ajeltiin aamupäivästä Lahteen. PK-SM kisat alkoivat koirien tarkastuksella ja sitten päästiin tutustumaan kenttään. Aikaa kenttään tutustumiseen oli todella vähän, eipä siinä ehtinyt juuri mitään treenaamaan. Otin Fisulle meidän tottisparin kanssa yhden kentälle tulon ja palkkasin siitä, otettiin pari lyhyttä siirtymää pallon kanssa ja sitten omalla vuorolla kertaalleen hyppy pallon kanssa, kertaalleen estenouto ja yksi eteenmeno pallolle. Kaikki onneksi sujui kerrasta hyvin, mitään ei olisi ehtinyt uusimaan. Eteenmenossa pinkoi tosi kovaa ja suoraan, annoin juosta pallolle asti.

Lauantaina aamupäivällä päästiin aloittamaan kisasuoritus tottiksella. Tottikset etenivät hiiiiiitaasti, olin kuvitellut meidän vuoron olevan ohi aamupäivän viileydessä, mutta olin väärässä. Onneksi sentään tuuli hiukan, niin ei ollut niin tuskaisen kuuma. Fisu meni ensin paikallaoloon, sinne kävellessä oli jotenkin aika keskittymättömän oloinen, ei oikein pitänyt kontaktia. Maahan kuitenkin hyvin, ja kun kurkin piilon rei`istä, niin hyvin se siellä makasi. Totttisparilla molempien hyppyjen heitot epäonnistuivat ja joutui uusimaan niitä, joten Fisun paikallaolosta tuli tosi pitkä. Sivullenousu oli ihan aavistuksen vajaa. Omiin liikkeisiinsä Fisu lähti reippaasti vaikka paikkiksessa ajattelin sen tuntuneen hiukan löysältä. Seuraaminen oli oikein nättiä, ei pahemmin painanut eikä pomppinut, ainoastaan juoksusta hitaaseen siirtymässä otti pari pientä etujalkojen pompotusta. Arvosana erinomainen. Istumista ei tehnyt, jäi seisomaan. Tämä on kyllä tosi jännää, miten mokailee tottiksessa jääviä, kun taas tokossa ei mokaa ikinä. Istumista ei olekaan hetkeen mokannut, viime vuonna mokaili seisomista. Puutteellinen. Liikkeestä maahanmeno oli hieno ja luoksetulossa pinkoi kovaa, mutta ihan viime hetkellä alkoi arpomaan loppuasentoa ja päätyi tulemaan eteen vinoon. Huomasi itsekin tehneensä virheen ja lähti jo korjaamaan asentoa sivulle ennen kun sanoin mitään, mutta käskytin nopeasti kiertämään sivulle toista kautta. Erittäin hyvä. Liikkeestä seisomisen sentään nyt teki oikein vaikka siinä on tullut mokia aiemmin, mutta luoksetulossa nyt tuli suoraan sivulle. Ei siis riittänyt kaksi viikkoa saada tokoliikettä muutettua pk-liikkeeksi :/ Hyvä. Tasamaanouto oli ihan ok, heitin aavistuksen vinoon ja oli edessä hiukan vino heiton suuntaan, nyt sentään kuitenkin toi eteen. Erinomainen. Hyppynouto oli kaiken kaikkiaan hieno, ilmavat hypyt mennen tullen ja edessä suora ja korrekti, erinomainen. Estenoutokin onnistui, heitin tarkoituksella aavistuksen vinoon poispäin hypystä niin tuli myös paluun esteen kautta. Erinomainen. Eteenmenon seuraamisessa oli vähän levoton, mutta pysyi kuitenkin hallinnassa. Itse eteenmeno oli hieno ja suora, maahan meni hyvin. Sivullenousu oli vähän vajaa, mutta ei ehkä näkynyt tuomarille, kun Fisu oli maassa poikittain mun jalkojen takana. Erinomainen. Paikkis erinomainen. Yhteensä 94,5 pistettä, mikä oli jälkikoirien paras tottistulos.

Kuvat (c) Sporttirakki








Esineruutu tehtiin lauantaina illalla. Arvoin sinne numeron 5, eli kauaa ei tarvinnut onneksi odotella. Esineruutu oli selkeä ja aika harvaa metsää, ihan loivassa rinteessä. Tuuli sopivasti hieman viistosti alueen vasemmalta oikealle. Aloitin oikeasta kulmasta, siitä Fisu lähti kovaa ja heti ulos alueelle tuulen alapuolelle. Kutsuin pois, totteli heti. Laitoin hieman keskemmältä ja nyt upposi hyvin suoraan, ja nosti oikealta kulmasta ekan esineen. Siirryin keskemmäs lähettämään, ja siitä lähtikin hyvin, nosti keskeltä takaa tokan esineen. Taas siirryin hieman vasemmalle, nyt irtosi viistosti vasempaan takakulmaan ja sieltä kolmas esine. Sitten vielä yksi pisto tähdäten hieman enemmän vasemmalle alueen laitaan. Sieltä bongasi matkalla vauhdista hajun ja nosti kiven päällä olevan etuesineen. Neljä minuuttia, neljä esinettä, täydet 30 pistettä!

Sunnuntaina kukonlaulun aikaan ajeltiin kolmannen kerran Lahteen. Arvoin jäljelle numeron 1, eli ei tarvinnut kauaa odotella ja jännittää. Ehdin juuri tekemään yhden lämmittelykepin, ja ei muuta kun jäljelle. Jana oli aika selkeä ja maasto helppoa, varvikkoa ja muutamia pieniä kuusia ja kaatuneita puita. Fisu lähti janalle suoraan ja kovaa, puolivälin paikkeilla kaarsi parin metrin verran vasemmalle mutta kuitenkin suunta pysyi suorana. Jossain 30m paikkeilla bongasi jäljen ja reagoi siihen hyvin, tarkisti ihan parin askeleen verran suuntaa ja lähti sitten itsevarmana oikealle. Mitään ei kuulunut joten oikealla jäljellä oltiin. Aika pian tultiin ekaan kulmaan, ja sen jälkeen oli eka keppi, siitä Fisu meni reagoimatta yli mutta bongasin sen itse ja poimin mukaan. Fisu jäljesti todella hyvin, ei tullut pahemmin mitään pyörimisiä ja kulmat se selvitti varsin helposti. Kakkoskepillä juotin Fisua ja heittelin hetken keppiä, jotta sai pienen tuumaustauon jäljestä. Sitten jatkettiin, keppejä nousi tasaiseen tahtiin. Kolmoskepin jälkeen käytiin yksi kulma pyörähtämässä nuoressa taimikossa, siellä huomasi että Fisu joutui enemmän tsemppaamaan ja pariin kertaan tarkisteli jäljen kulkua ja olin itse vähän jo sekaisin suunnasta kalan puikkelehtiessa ja pyöriessä nuorten puiden lomassa liina solmussa. Selvitti kuitenkin tämänkin kohdan ja pian taimiosuuden jälkeen nousi taas keppi. Juuri ennen vitoskeppiä taisi olla maa-ampiaisia tai jotain muuta pörriäisiä, kun Fisu kääntyi vähän väliä katsomaan mahan alle ja näytti ahdistuneelta. Nosti kuitenkin siitä huolimatta kepin, ja jatkoi jälkeä reippaasti. Loppua kohden vauhti selvästi hidastui, jälkeä oli jopa ihan miellyttävä kulkea Fisun perässä. Mitään muita väsymyksen merkkejä ei näkynyt, Fisu jäljesti koko matkan intensiivisesti ja tarkasti. Vikalla kepillä meinasi tulla kyyneleet silmiin, niin upea pieni kala selvitti SM-jäljen superhienosti <3 Janalta täydet 30 pistettä ja kuusi keppiä, eli jälki 170 pistettä ja maasto yhteensä täydet 200 pistettä!

Vaikka Fisun tullessa maastosta reilusti yli puolet jälkikoirista oli vielä odottelemassa omaa vuoroaan, oli mestaruus kuitenkin jo ratkennut. Fisulle JK3 yhteistuloksella 294,5 pistettä ja Fisu on pk-jäljen Suomen mestari 2019! Fisu ei jättänyt tänäkään vuonna mitään arvailujen varaan ja teki koko kokeen parhaan yhteistuloksen sekä parhaan maaston, jäljen hopea- ja pronssimitalistiinkin eroa tuli yli 10 pistettä. Huikea, upea Fisu <3 Yksilömestaruuden lisäksi Fisu pääsi palkintopallille toistamiseen, sillä T-team sport dogs ry:n joukkue pokkasi myös joukkuekisan SM-kultaa!

Koska Fisun maasto oli jo enne aamuyhdeksää ohi, saatiin oleskella ilman paineita ja jännitystä koko loppupäivä. Kävin jälkiarvosteluita odoteltaessa tallomassa Hukalle kokoontumispaikan lähelle jäljen. Jälki oli ehkä vähän reilu 100m pitkä, helpossa ja avoimessa varvikossa, vanheni 1h 15min. Keppejä 6kpl, ja nyt tein ekaa kertaa ihan 90 asteen kulman jäljelle. Tuuli aika voimakkaasti jäljen sivusta. Bongasi jäljen tosi hyvin ja lähti hienosti jäljestämään. Ekan kepin ehkä löysi, tai ainakin johonkin reagoi, mutta ei ottanut suuhun eikä muutenkään ilmaissut, joten en päässyt palkkaamaan. Tokastakin kepistä ehkä sai hajun tai johonkin se niillä main reagoi, mutta reaktio oli niin pieni ja epämääräinen, etten voinut palkata. Kolmatta keppiä ei löytänyt. Kulman selvitti tosi hienosti, siinä ei ollut kyllä mitään ongelmaa. Kulman jälkeen löysi kepin, sitä jäi pureskelemaan ja siitä palkkasin. Seuraavakin keppi löytyi, sen merkkasi selvästi ja kääntyi sitten katsomaan mua, palkkasin ja heiteltiin keppiä. Loppumatkan jäljestä kulki tuulin alapuolella niin voimakkaasti jäljen sivussa, että vikasta kepistä ei saanut hajua. Otin tiellä valjaat pois ja käveltiin pois, ei siis saanut mitään palkkaa ja jäljestys vain loppui kun ei kerran viimeistä keppiä löytänyt. Hukan keppi-ilmaisuille pitäisi selvästi tehdä jotain. Se vaikuttaa kyllä saavan niistä hajun, mutta se ei itsekään tiedä, mitä kepeillä kuuluisi tehdä, ja koska reaktiot on niin epämääräisiä, en pysty palkkaamaan. Tarvitsee varmaan ottaa siihen kuitenkin joku "tehtävä", vaikka sinänsä suosisin mieluiten sitä mitä koira itse lähtee tarjoamaan. Myös jäljestystyyli Hukalla on aika haparoiva vielä, se on selvästi enemmän ilmavainuinen ja jos tuuli puhaltaa hajua sivuun, se ei osaa pysytellä jäljen päällä vaan ajautuu tuulen mukana kauas jäljestä. Täytyy päästä treenaamaan jälkeä esim sateella tai kostealla, täysin tuulettomalla säällä, jossa saisi vahvistusta jäljen päällä pysymisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti