sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Aksaa, tokoa ja estetekniikkaa

Viime viikonloppuna käytiin Ylöjärvellä aksakisoissa. Tuomarina kaikilla radoilla Arto Laitinen, eli kivoja ja sujuvia ratoja saatiin juosta. Eka rata oli helppo aksarata, ei oikeastaan mitään ihmeellistä. Siitä sujuva nolla ja voitto. Toka aksarata oli myös kiva, ainoa vähän hankalampi kohta oli kepeille vienti, pitkä väli jyrkkään avokulmaan ja kepit olivat aivan seinässä kiinni. Siinä mokattiinkin, yritin mielestäni antaa Fisulle selkeästi tilaa ja käskyttää, mutta Fisu ei nähnyt keppejä ja lähti hakemaan viereiselle hypylle. Sain kuitenkin kalastettua sen sieltä pois ennen kuin ehti hyppäämään ja työnnettyä kepeille hankalasta kulmasta. Muuten rata meni sujuvasti ja koska kieltoa ei keppien säädöistä saatu, nollavoitto tältäkin radalta. Vika rata oli kiva hyppäri, tosin rimat 60cm (aksaradoilla 55cm). Tässä tuli kaksi virhettä, jotka molemmat johtunee tällä hetkellä treenin puutteesta. Yhdessä sokkarissa Fisu tuli hypystä ohi, ei vaan lukenut sivussa olevaa hyppyä. Vastaavan tyyppisiä sivuhyppyjä on ohittanut ennenkin, eli näitä pitäisi päästä treenaamaan. Kepeille meni myös väärin sisään avokulmasta, ei osannut korjata linjaa, joka johti 2. väliin. Edes uusinnalla ei osannut, eli kepit vaatisi kyllä oikeasti vahvistusta.

Tiistaina käytiinkin sitten hallilla treenaamassa aksajuttuja. Fisu teki keppitreeniä, ja nyt ei sitten mokannut kertaakaan, vaikka miten hankalista kulmista lähettelin. Lisäksi tehtiin takaakiertoja 60cm rimoilla ja aata ja puomia. Aat toimi nyt jostain syystä tosi hyvin, astui tosi nätisti alasmenolla. Puomitkin oli ihan kohtalaisia. Hukka treenasi myös "aksaa", jos nyt sen touhua voi aksaksi sanoa. Tehtiin mutkaputkeen lähetystä, koitin saada sille vähän imua putkeen siinä onnistumatta. Se lähtee ravaten putkeen, putken aikana kiihdyttää kevyeen laukkaan. Jos koitan juosta itse rinnalla, se katsoo mua ja törmää putken seinään kun ei katso eteensä. Tätä pitäisi ehkä tehdä suoralla putkella ja etupalkalla... Putken jälkeen tehtiin keppejen sisäänmenoja, laitoin kaksi ohjuria ja naksuttelin sisäänmenosta sekä avo- että umpikulmasta. Meni ihan kohtalaisen hyvin, ei yrittänyt kovin montaa kertaa hyppiä ohjureiden yli. Kovin hyvin se ei kyllä osaa vielä katsoa sisäänmenoa, vaan hakeutuu keppien viereen ja siitä lähtee sitten kiertämään keppejä jompaan kumpaan suuntaan etsien sisäänmenoaukkoa. Sitten tehtiin hyppytekniikkaa, perussarja 5 hypyllä 6 jalan väleillä. Nyt on ehkä vähän menossa parempaan suuntaan, enää ei kolistellut vikaa rimaa. Koitin siirtyä myös hieman sivummalle katsomaan, jotta näen, mitä tekee, yllättävän hyvin kesti sen. Seuraavaksi minikorkuista rengasta taas muutama toisto eri kulmista, sen hakee kyllä ihan hyvin (ravaten). Tauon jälkeen tehtiin lisää keppejä, laitoin kolmannen ohjurin ja käänsin keppejä vähän eri kulmaan. Saatiin jo muutama "lähetys" kepeille, lähti hakeutumaan oikeaan väliin ehkä 3m päästä 90 asteen avo- ja umpikulmasta. Keppitreenin yhteydessä Hukka myös ensimmäisen kerran karkasi putkeen - kävellen :D On koomista, miten se tekee kaiken kuin hidastetussa elokuvassa, se selvästi tykkää kyllä treenata ja keskittyykin aika hyvin, mutta sillä ei ole pienentäkään ajatusta siitä, että aksaa kuuluisi tehdä juosten. Sinänsä hyvä, koska enhän mä tietenkään voisi mitään aksajuttuja edes tehdä saikulla olevan koiran kanssa, jos se tekisi niitä vauhdilla, mutta putken tai keppien käveleminen ei poikkea lenkkeilyn aiheuttamasta rasituksesta juurikaan, joten olen uskaltanut aika huoletta sen kanssa jo puuhailla. Lopuksi jatkettiin vielä pitkän tauon jälkeen siivekkeen kiertoa, eli siksik-käskyllä tiukkaa käännöstä oikealle ja vasemmalle. Tämänkin Hukka tekee kävellen, joten uskalletaan jo jatkaa treeniä, jota viimeksi on tehnyt alle 5kk ikäisenä.

Tällä viikolla on vihdoin ja viimein satanut lunta, ja ollaan päästy lenkkeilemään ihaniin talvimaisemiin. Kameraakin on ulkoilutettu pariinkin otteeseen, josta tässä muutamia todisteita. Stepsu ja Fisu näyttävät aina sieviltä ja älykkäiltä kuvissa ja toi yksi sitten taas..... :D











Eilen ajelin aikaisin aamusta Strömforsiin tokon valmennusrenkaan näyttökokeeseen. Näytön jälkeen treenattiin renkaan porukalla. Fisu teki ekalla kierroksella kaikki vauhtiliikkeet, ja niiden alkuihin kuuntelua, sekä tunnarin ja zetan. Samaan aikaan kentällä oli Eino, eli saatiin hyvin häiriötä. Aloitettiin luoksetulolla, jo siihen viennissä Fisu tuntui tosi huonolta ja nihkeältä, en saanut sitä kunnolla kontaktiin edes sivu-käskyllä. Huomautin siitä ihan kunnolla, ja otettiin uudestaan, ja nyt olikin paljon parempi. En ottanut luoksarissa stoppeja, kun en halua turhaan pysäyttää jutagrassilla. Vähän ennakoi pomppimalla sekä seisomisen että maahanmenon kohdalla. Sitten kiertonouto, siinä palkkasin kahdesti kontaktista liikkeen aloituspaikalla, ja päästin naminsyönnistä. Otin koko liikkeen ilman stoppia, vasen kapula haettiin. Teki tosi hyvin. Tässä välissä kävin näyttämässä diagonaalissa olevan eteenmenon. Sitten zeta, siinä ei nyt ennakoinut asentojen kohdalla joten vikalla sivulla seisomisen. Se oli ok. Seuraavaksi ruutu. Eteenmenossa meni ehkä 2m vinoon, joten uusin sen, uusinnalla edelleen samaan kohtaan vinoon, joten kävin näyttämässä uudestaan. Nämä diagonaalit on kyllä vaikeita Fisulle! Näytön jälkeen oli ok, ja ruudussa oli pallo valmiina odottamassa, sinne löysi heti. Sitten tunnari, ja siinä tulikin sitten ihan kunnolla säätöä. Ei olla tehty liikkuroitua tunnaria kesken liikkeiden pitkään aikaan, ja näköjään Fisulla ei vielä mielentila siihen pystykään. Toi varmaan 5 kertaa väärän, ei haistellut ollenkaan. Kielsin, ja lopulta ei enää mennyt edes kapuloille. Otettiin väliin pari oman etsintää ruutunauhojen seasta, siinä oli pakko käyttää nenää ja kun nenä lopulta oli auki, pystyi tekemään ihan normaalisti tunnaria myös ilman nauhoja. Lopuksi vielä ohjattu, merkin takana oli nami. Ohjattu sentään toimi, löysi oikealle kapulalle, nostossa kylläkin sähläsi kun ei osannut päättää, kumpaa kautta kääntyisi palautukseen. Sitten paikkikset pitkässä rivissä, Fisu oli ihan loppupäässä. Meni tosi jähmeäksi kun käskyjä tuli lähemmäs 10, meni maahan mutta hitaasti. Otettiin sitten korjaussarjaa, ja siinä meni paremmin ja palkkasin maahanmenosta. Paikkisten jälkeen tehtiin vielä toinen kierros, otin pari diagonaalieteenmenoa uudestaan ja nyt meni tosi hyvin suoraan! Sitten tunnari ensin naminheitoista ja lopuksi liikkuroituna, nyt teki ihan normaalisti ja toi oman. Loppuun vielä seuruuta, alkoi vihdoin olemaan sen verran väsynyt että jaksoi tehdä siististi.

Hukka treenasi lopuksi myös. Kentällä oli paljon hälinää, varmaan 5 koirakkoa meidän lisäksi ja muut tekivät vauhtiliikkeitä, kuten ruutua, kiertoa ja ohjattua. Hukka teki seuraamista ja sivulla kontaktia, liikkeestä istumisia, pari eteentuloa ja paikkiksen. Hukka keskittyi ihan yllättävän hyvin, ei juurikaan vilkuillut häiriötä ja piti hyvin kontaktia. Seuraaminen tuntui aika hyvältä, tosi lyhyitä pätkiä tietysti tehtiinkin ja palkkasin reilusti. Istumisia tekee aika kivalla tekniikalla, mutta myös hyvin reilulla käsiavulla. Luoksetuloissa ei nyt oikein kiihdyttänyt, tehtiin kylläkin aika lyhyellä matkalla kun en jutagrassilla uskalla antaa sen juosta yhtään. Paikkiksessa Hukka oli tosi pätevä, kesti vaikka mitä häiriöitä ja keskittyi hyvin tomerana makaamiseen. Sivulta maahanmeno ja maasta sivullenousu onnistuvat myös jo melko hyvin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti