torstai 23. tammikuuta 2020

Hukka 11 kuukautta

Hukka täytti eilen 11 kuukautta. Niin se aika rientää, kohta se on jo vuoden! Iso ja raamikas poikakoira siitä on kasvanut, ja onhan se kyllä varsin komeakin!

Hukka 11 kk, 57,5cm ja 19kg



Itse olen ollut nyt jossain ärsyttävässä kurkkutaudissa - ääni täysin kateissa, mutta muuten ihan hyvä olo. Koirien kanssa treenaaminen ilman ääntä ei vaan oikein toimi, kun ei pysty sanomaan käskyjä eikä toisaalta edes kehumaan! Jotain pientä ollaan kuitenkin yritetty puuhailla, ja pitkiä metsälenkkejä ollaan tehty, siinä kun ei tarvitse käyttää ääntä. Maanantaina ja eilen käytiin hallilla treenaamassa. Maanantaina tehtiin aksaa Fisun ja vähän myös Hukan kanssa. Fisu teki aan kontaktilla juoksarin ja pysärin erottelua, ja olikin siinä aika hyvä. Sitten tehtiin putkelta irtoamista vs. kääntymistä, koska siinä oli kisoissa ongelmaa. Aluksi oli nytkin hankalaa, Fisu ei meinannut irrota vaan kääntyi katsomaan ja juoksi ohi hypystä putken jälkeen. Muutamalla toistolla alkoi kuitenkin kuuntelemaan ja teki hyvin. Jarruttaminen ja kääntyminen on selvästi Fisulle se oletus putken jälkeen, ja irtoamista pitää vahvistaa. Lisäksi tehtiin pieni takaakiertotreeni 60cm rimalla, ja siinä Fisu yllätti ihan täysin eikä pudottanut yhtäkään kertaa! En tiedä oliko se nyt avain tässä, että laitoin lelun siivekkeen viereen ja Fisu fokusoi jo ponnistuksessa siihen.

Hukkakin pääsi "aksaamaan". Tehtiin ensin hyppytekniikkatreeni viiden hypyn perussarjalla, rimat 15cm ja välit 6 jalkaa. Hukka on tehnyt hyppytekniikkaa viimeksi puolivuotiaana, eli vähän muistuttelin ensin ja otettiin pari toistoa takaperin ketjuttamalla etupalkalle. Hyvin oli muistissa sinänsä, mutta itse hyppytekniikassa on vielä paljon treenattavaa. Koko sarjaa otettiin neljä toistoa, ja ei osaa oikein sovittaa askeleita perussarjaan ja vikassa välissä tuli joka kerta stiplu. Pariin kertaan kolautti vikaan rimaan ja kahdella vikalla toistolla otti vikaan väliin jonkun puolikkaan ylimääräisen laukan. Hyppytekniikan jälkeen muistuteltiin rengasta, kun hallilta löytyi kätevästi kehyksetön rengas. Laitoin renkaan minikorkeuteen, ja annoin Hukan tarjota renkaan läpi menemistä. Tätä tehtiin ehkä kaksi treeniä syksyllä, ja hyvin muisti! Sitten tehtiin keinun alastuloa niin, että tuin keinun laskevan pään siivekkeen avulla ehkä 10cm irti maasta, ja Hukka nousi sivusta keinun kontaktille ja tarjosi siinä 2on-2offia. Tämäkin oli ihan hyvin muistissa, tosin kropankäyttö ei aina meinaa riittää ja takajalat eivät ihan joka toistolla pysy keinulla. Tauon jälkeen jatkettiin kujakeppejä. Koska ohjurit oli ihan eri näköiset kuin BATin kentällä, tehtiin ensin pari toistoa ihan tosi leveällä kujalla, ettei Hukka menisi ihan sekaisin. Se toimikin oikein hyvin, ei ihmetellyt outoja ohjureita ollenkaan, ja lopuksi kavensin kujan ja tehtiin pari toistoa niin. Hukka meni ihan hyvin, mutta tosi hitaasti ja varovasti se tekee. Sinänsä ihan hyväkin, koska en tiedä, kestäisikö olkapää vielä kovempaa vauhtia. Lopuksi tehtiin lyhyttä putkea. Suoraa putkea Hukka on tehnyt syksyllä useampaan otteeseen, ja nytkin uudessa paikassa muisti sen ihan hyvin. Kokeilin sitten laittaa putkea ihan ministi kaarevaksi, käänsin toista päätä ehkä 20cm. Nyt Hukka oli sitä mieltä, ettei ole koskaan nähnytkään kyseistä estettä eikä sillä ollut aavistustakaan, mitä putkella kuuluisi tehdä. En kyllä käsitä, miten sillä voi olla noin onneton kyky yleistää asioita, kun Fisu taas on täysin päinvastainen ja soveltaa oppimaansa todella hyvin.

Eilen treenasin ensin tokoa Fisun ja Hukan kanssa, ja sitten lopuksi vielä vähän putkea Hukan kanssa viereisellä aksakentällä. Fisulla oli vaikeaa, kun en pystynyt sanomaan käskyjä kunnolla ja käheällä äänellä kaikki kuulosti erilaiselta. Hauskaa oli kuitenkin huomata, että Fisu oli oikeasti hyvin kuulolla, eikä esim lähtenyt ruutuun edes "ruutu" käskyllä, kun se kuulosti Fisusta oudolta! Tämä teki varmaankin sille ihan hyvää, kun joutui vähän miettimään ja oikeasti kysymään lupaa. Tein ruudun, kierron ja kapulan erottelua, ja Fisu oli varsin hyvä siinä. Ei yhtään haukkua eikä yhtään virhettä, paitsi niin päin, että ei lähtenyt ollenkaan vaikka annoin luvan. Lisäksi tehtiin seuruun peruutusta ja kaukoja. Peruutus on nyt taas edistynyt huimasti, kun olen päässyt treenaamaan peilin kanssa. Enimmäkseen tekee ihan hyvin ja on suora. Kaukot tuntui myös tosi hyviltä, mitä nyt pari kertaa Fisu malttamattomana teki ensimmäisen vaihdon takajalkatekniikalla. Aina, kun keskittyi ja fokusoi etujalkoihin, niin teki täydellisellä tekniikalla ja kuunteli kaikki vaihdot oikein noin 5m etäisyydeltä. Ihan lupaavalta näyttää! Hukka treenasi seuraamista, sivulletuloa, kapulan nostoja, pitoa ja liikkeestä istumista. Seuruussa koitin taas varovasti pidentää matkaa ja ehkä aavistuksen verran sainkin jo otettua enemmän askeleita. Hyvin lyhyitä pätkiä kuitenkin tehdään edelleen, ehkä max. 15 askelta. Sivulletuloa yritin ottaa edestä, ja pyysin Hukkaa tekemään sivulletulosta suoraan pyörähdyksen vasemmalle, jospa se sillä hoksaisi laittaa vauhtia myös sivulletuloon. En oikein vielä tiedä toimiiko tämä, täytynee kokeilla myöhemmin uudestaan. Pyörähdyksistä Hukka tykkää ja ne se tekee vauhdikkaasti. Kapulan nostot on hitaita, mutta korrekteja. Aika näyttää, tuleeko vauhtia lisää sitten, kun matkaa voi pidentää. Pito sujuu periaatteessa ihan hyvin, jopa kokeenomaisesti, mutta herkästi Hukalla jää etujalka ilmaan. Istumisia Hukka teki ihan hyvin lähietäisyydeltä, mutta heti kun yritin pikkuisen lisätä etäisyyttä, niin ei tajunnut ollenkaan. Ei ehkä siis oikeasti ole vielä hoksannut istumista, vaan tekee vain käden perässä.

Hukka otti nyt revanssin agilityputkien kanssa, ja muutaman päivän sulateltuaan se nyt tajusi myös kaarevan putken. Hitaasti se menee, ravaten tai sellaista hyvin hidasta hölkkäys-laukkaa, mutta meni kuitenkin lähes joka kerta putkeen, eikä kävellyt ohi, kuten viimeksi. Kokeiltiin nyt ekaa kertaa myös pitkää putkea, siihen Hukka ei tehnyt eroa lyhyeen putkeen verrattuna. Putkesta toiseen putkeen Hukka ei kyllä osannut mennä, ehkä se vaatii nyt taas sulattelua ja seuraavalla kerralla onnistuu :D


Tänään käytiin taas aamupäivällä treenaamassa hallilla. Hukka treenasi aksaa, eli keppejä, rengasta ja putkea. Kepeillä aloitin nyt uuden projektin sisäänmenojen kanssa. Syksyllä kokeilin kertaalleen yhdistää sisäänmenokulmia kujakeppitreeniin, mutta sitä Hukka ei meinannut tajuta millään. Päätin siis opettaa sisäänmenot ihan erikseen naksuttelemalla, ja yhdistää kujakeppeihin vasta myöhemmin. Nyt ryhdyttiin tuumasta toimeen. Laitoin suorat kepit puoliksi, ja muutamaan ekaan keppiin ohjurit. Naksuttelin ihan vaan sisäänmenoa ja kahden ekan keppivälin pujottelua. Yllättävän hyvin Hukka tajusi tämän, vain muutaman kerran yritti mennä ohjureiden alta tai yli, enimmäkseen teki oikein ja muutaman yrityksen ja erehdyksen jälkeen hoksasi, mistä välistä kepeille kuuluu mennä sisään. Vauhti tässä on vielä aivan nollissa, mutta jospa sekin sieltä sitten myöhemmin tulisi kun Hukka tietää, mitä kuuluu tehdä. Keppien lisäksi naksuttelin lisää rengasta, ja koitin nyt jättäytyä jo hieman taakse. Tämäkin toimi hyvin, Hukka hakeutui joka kerta renkaalle eikä yrittänyt ohi. Lopuksi tehtiin vielä putkia. Parin muistuttelun jälkeen mutkaputkikin taas sujui, ja koitin yhdistää yksittäistä hyppyä (rima 15cm) kaarevaan putkeen. No onnistui se lopulta, mutta aika vaikeaa oli, Hukka ei vielä osaa yhtään fokusoida eteenpäin vaan hypyn jälkeen kääntyy heti katsomaan mua ja unohtaa putken.



Fisu treenasi tokoa. Aloitettiin jäävillä naminheitoista, ne meni kaikki oikein. Sitten ohjattua diagonaalissa. Tämäkin sujui yllättävän hyvin, ei mokannut suuntia kertaakaan vaikka vasen kapula oli aika lähellä seinää. Lopuksi uskaltauduin ottamaan yhden kokonaisen ohjatun, tosin ilman sivulta lähetystä. Kokonaisuus toimi ihan hyvin! Sitten luoksarin stoppia, se ei sitten oikein onnistunutkaan. Fisu ennakoi takapalkkaa niin voimakkaasti, että jäi pariin kertaan vinoon seisomaan ja kerran karkasi omia aikojaan stopista takapalkalle. Tein sitten pari toistoa niin, että mulla oli lelu sekä kädessä että Fisun takana, ja palkkasin sille lelulle, jonne Fisu ei odottanut pääsevänsä. Lopuksi vielä kaukoja, nekin toimi ihan kohtalaisesti, kerran Fisu mokasi ja lähti tekemään takajalkakaukoja, ja vinoon meinasi mennä herkästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti