sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Tassuhaavan hoitamisen sietämätön vaikeus

Kulunut 1,5 viikkoa on ollut melkoista tuskaa lampunvarjostinta muistuttavan toipilaan kanssa. Tassuhaavaansa paranteleva Hukka on ollut arjessa varsin rasittava eläin. Ulkona on tietysti pahimmat mahdolliset kurakelit, ja etutassussa on aivan mahdotonta saada pysymään mitään tossuviritystä, joka ei a) irtoa tai b) hajoa ja joka c) pitää vettä. Kävin viime viikolla ostamassa Mustista ja Mirristä jotkut perus tossut, jotka istuivat melko hyvin tassuun, mutta ongelmana on se, että ne eivät pidä vettä. Myöhemmin kävin ostamassa lisäksi vielä kumisia vesi-ilmapallon näköisiä tossuja, jotka pitävät vettä ja pysyvät kohtalaisen hyvin kiinni, mutta jotka kuluvat puhki hiekalla yhden lenkin aikana. Koska tassun suojaaminen ulkona tuntuu lähes mahdottomalta, ollaan koitettu pitää lenkit lyhyinä ja Hukka on ollut fleksissä. Tämä johtaa puolestaan siihen, että Hukka on sisällä todella rasittava ja kolistelee myös esim yöllä kaulurinsa kanssa niin, että en saa nukuttua. Kauluri on pakko olla aika iso, 25cm, ja silti se ylettää kielen kärjellä lipomaan tassua, kun oikein kurottelee. Haavakaan ei ole parantunut mitenkään kovin kehuttavasti. Viime viikonloppuna oli pakko ottaa Hukka mukaan aksakisoihin, ettei se olisi 12h päivää yksin kotona, ja koko päivän kostean tossun sisällä hautominen aiheutti haavan ympärille inhottavaa punotusta ja tummaa eritettä. Alkavasta tulehduksesta päästiin tehostetulla puhdistuksella ja tassun kuivauksella hiustenkuivaajalla, mutta nyt uutena ongelmana haavan reunassa on kuolioitunutta ihoa... Haava on kyllä kutistunut hyvin ja avoimen haavan pintaan on kasvanut arpikudosta, mutta hiukan huolestuttaa, että pitääkö Hukka vielä nukuttaa uudestaan jossain vaiheessa kuolioituneen ihon poistoa varten vai mahtaako se irrota itsestään kun haava sen alta paranee. Huoh, alkaisi jo nämä saikut riittää...
Viime sunnuntaina käytiin Fisun kanssa aksakisoissa Tamskilla. Tuomarina Jouni Kautto, joka oli meille uusi tuttavuus. Kaksi ekaa rata oli aika hankalia nopealle koiralle. Molemmissa oli suoria putkia sisältävä kiihdytyssuora, jonka jälkeen olisi pitänyt pystyä ohjaamaan koira takaakiertoon. Kummallakaan radalla ei onnistuttu nimenomaan tässä vauhtisuoralla. Ekalla radalla suorasta putkesta "eteen" käskyllä Fisu sinkosi todellakin suoraan eteen, mutta harmillisesti putki syötti ihan pikkuisen ohi esteistä, joten Fisu sitten myös juoksi ohi ja suoraan lähtöhypylle. Tokalla radalla juoksusuoralla en vaan kertakaikkiaan ehtinyt ohjaamaan vaikka miten aikaisin yritin lähteä liikkeelle, ja Fisu hyppäsi väärin päin suoran jälkeisen hypyn. Vikalla radalla alku oli taas hankala, kakkos-esteelle loiva takaakierto ja välistä työntö toiseen takaakiertoon niin, että koira herkästi hyppää jaloille. Mietin pitkään ohjausvalintoja ja käytin lähes koko tutustumisen neljään ensimmäiseen esteeseen. Päätin valita riskillä nopeimman vaihtoehdon ja yrittää juosta koko kuvion takaakierto-päällejuoksuilla. Kävin lämppäesteillä testailemassa, ja aika hyvin sain otettua loivaan takaakiertoon sivuetäisyyttä. Riskinotto kannatti, ja alun kuvio onnistui todella hyvin. Muutenkin ihan siisti rata, ja Fisulle nollavoitto.

Tiistaina kävin Fisun kanssa tokoilemassa itsekseni hallilla. Kokeilin nyt pitkän tauon jälkeen ottaa koko evl:n liikkeet läpi (ilman paikkiksia) palkattomana kokonaisuutena ja katsoa, missä mennään. Rakensin koko kentän valmiiksi, ainoastaan ohjatusta kapulat jouduin siirtämään kiertonoutoon, kaikki muu oli paikoillaan. Fisu selviytyi treenistä hämmästyttävän hyvin siihen nähden, miten huono se on ollut lähiaikoina. Jotenkin se kuitenkin tajusi heti, että vaikka tehtiin kokonaisuutta, niin ei ollut kyseessä kisamainen treeni eikä ollut yhtään sulkeutuneen tai kireän oloinen. Ainoat oikeat virheet tuli kaukoissa (teki ensin väärän asennon m-i vaihtoon) ja seuraamisessa (murisi peruutuksessa ja sivuaskeleissa). Kaiken muun teki aikalailla kriteerien mukaan. Toki pikkujuttuja tuli monissakin liikkeissä, ohjatussa nosti kapulan vähän rumasti, ruudussa jarrutteli aika ajoissa ja zetan joku asento oli pikkuisen vino.

Keskiviikkona käytiin uudestaan hallilla, tällä kertaa treenattiin kimpassa Sennin ja Emman kanssa. Fisu teki ohjatun kapulan nostoja, tunnarin, eteenmenon korjauksia ja seuraamista. Nyt oli heti kireämmän tuntuinen tunnarissa ja haisteli rumasti. Korjaukset meni kaikki oikein ja kapulan nostot oli hyviä. Hukkakin pääsi vähän treenaamaan häiriössä, kokeiltiin ekaa kertaa pikkujuttuja liikkuroituna, eli kapulan pito ja liikkeestä maahanmeno. Molemmissa Hukka yllätti positiivisesti ja pystyi tekemään ihan hyvin! Kapulan pidossa vähän vilkuili liikkuria ja sivulla piti tassua ylhäällä. Kokeiltiin pitoa sekä sivulla että edessä, niissä ei oikein mitään eroa ole enkä ole päättänyt, kummassa se olisi parempi tehdä. Liikkeestä maahanmenossa ennakoi maahanmenoa sivulta ja niiasi liikkeelle lähdössä, mutta itse seuraamisen ja maahanmenon teki hyvin ja loppuosakin toimi, vaikka ei olla koskaan tehty sitä aiemmin.

Keskiviikkona Hukka pääsi treenaamaan myös haukkuja, kun siinä ei tarvitse hirveästi liikkua. Haukkuminen on edistynyt siinä mielessä, että haukkua tulee aika helposti hyvällä rytmillä joku 10-15 haukun sarja. Ongelmana haukkumisessa on häiriöherkkyys, eli Hukka tosi usein pätkii haukussa ja vilkuilee ympärilleen, ja saattaa unohtaa mitä oltiin tekemässä. Työstettiin nyt häiriöitä niin, että haukutin Hukkaa itse, ja Emma käveli meidän ympärillä ja palkkailin, kun Hukka haukkui hyvin. Onnistui suht hyvin, muutaman kerran vilkaisi ja lopetti haukun, mutta jatkoi heti kun käskin haukkumaan eikä enää mennyt loppua kohden niin herkästi häiriöön. Lopuksi otettiin vielä lyhyet haukut maalimiehellä ilman häiriötä.

Perjantaina treenattiin hallilla tokoa Sennin ja Emman kanssa niin, että yhdistettiin kaksi kenttää ja tehtiin yksi iso kehä. Isolla kentällä Fisu teki zetan, kaukot, ohjatun, tunnarin, seuruuta ja ruudun. Zetassa en käskenyt yhteenkään asentoon, tehtiin pelkkä seuruu. Kaukot teki ekaa kertaa liikkuroituna, ja teki kaikki asennot oikein, mutta kääntyi vinoon. Ohjatussa merkillä oli nami, ja merkiltä tehtiin hämykäskyjä, kapulalle lähetin erikseen maasta. Tunnarissa oli sivulla levoton, nosti pyllyä samalla kun tarjosi kontaktia, ja haistelu oli hätäinen. Seuraamisessa taas murisi sivuaskeleissa. Ruutu oli diagonaalissa, eteenmenon kävin suosiolla näyttämässä. Eteenmeno oli hyvä ja suora, ruudussa oli lelu valmiina. Lopuksi tehtiin vielä muutama ruutu tyhjänä pitkällä matkalla, ja ei ole lelu-kuurista ollut mitään apua, heti jää taas eteen kun lelua ei ole, ja jos yritän huomauttaa ruudun paikasta, haukkuu. Huoh.

Lauantaina ajeltiin Fisun ja Hukan kanssa Lahteen, jossa oli sekalaisella seurakunnalla kimppa-tokotreenit. Mukana menossa oli Fisun pentuja, Fisun siskon Misun pentuja, Fisun sisko Isla sekä muutamia muita tuttuja. Koska Hukka ei edelleenkään saa yhtään juosta tassunsa kanssa, tehtiin ihmis-häiriötreeniä sivulla oloon ja kapulan pitoon, muutamia maahanmenoja ja vähän seuruuta. Häiriötä oli paljon, samalla suht pienellä kentällä oli yhtä aikaa kolme koiraa joista ainakin Priima teki vauhtijuttuja. Häiriötreenit meni hyvin, sivulla Hukka kesti melko hyvin häiriötä. Toki se muutamaan otteeseen tiputti kontaktia ja vilkuili ympärilleen, kapulan pidossa kerran tiputti kapulan kun jäi katsomaan liikkuria. Seuraamisessa häiriö oli sitten kuitenkin liikaa, eikä oikein pystynyt tekemään kunnolla. Samoin maahanmenot oli huonoja eikä reagoinut ollenkaan käskyyn, kun jäi vaan katselemaan muualle. Selkeästi huomasi, että häiriötä oli vaikeampi sietää vieraassa paikassa kuin Tamskin hallilla. Fisu pääsi myös treenaamaan, ja teki liikkuroituna kuuntelujuttuja ja ruudun, tunnarin, seuruuta ja kiertonoudon. Ruudussa otettiin ensin yksi eteenmeno lelulle, sitten toinen eteenmeno ilman apuja, siinä kuuntelua ja lopulta siitä ruutuun. Kuuntelussa karkasi kaksi kertaa väärällä käskyllä, mutta tajusi heti itsekin mokan ja pysähtyi. Ruudussa oli lelu odottamassa. Tunnari oli nyt todella hyvä, vauhdilla meni kapuloille ja nappasi heti oman. Seuraamisessa taas murisi sivuaskeleissa. Kiertonoudossa päästin suoraan oikealle kapulalle ilman stoppia ja otin erikseen stopissa kuuntelua. On tässä vielä työmaata ennen karsintoja...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti