perjantai 21. kesäkuuta 2019

Hukka 17 viikkoa - 4 kuukautta

Hukalla tulee tänään ikää 17 viikkoa täyteen ja huomenna 4 kuukautta. Ollaan taas puuhailtu ahkerasti kaikenlaista treenijuttua. Sisällä naksuttelusessioissa ollaan nyt tehty noutoa, kiertoa molempiin suuntiin, takapään käyttöä rahin kanssa sekä luopumista. Ulkona ollaan panostettu leikkimiseen erilaisilla leluilla, tehty jälkikeppitreenejä ahkerasti sekä eilen puuhailtu aksakentällä hyppytekniikan alkeita ja kosketusaluestaa.

Hukka on osoittautunut varsin kivaksi ja täyspäisen oloiseksi pennuksi. Se on perusluonteeltaan melko rauhallinen ja tasapainoinen, ei säiky enää juuri mitään ja on kaikissa tilanteissa rento ja iloinen. Se on sosiaalinen ihmisille, mutta ei lainkaan mielistelevä tai ylitsepursuavan innokas. Se on ollut töissä muutamana päivänä tällä viikolla mukana, ja työkaverit jaksavat ihmetellä, kuinka kiltti ja rauhallinen se on. Toki se osaa olla touhukaskin, kuten pennun kuuluukin, ja iltavillin aikana meno kiihtyy välillä siihen malliin, että täytyy komentaa rauhoittumaan. Hukka leikkii nyt jo huomattavasti paremmin kuin esim. kuukausi sitten, se taistelee hyvällä voimalla ja vaihtaa kohtalaisen hyvin kahden lelun leikissä jo lelusta toiseen. Heitettyä lelua se palauttaa useinmiten, mutta ei ehkä aina ihan loppuun asti. Kuolleelle lelulle se osaa juosta, ja osaa luopua lelusta niin, että voidaan jättää lelu maahan ja kävellä kauemmas ilman, että Hukka karkaa lelulle.

Hukka sai tiistaina tokan rokotuksen ja kirjoitin sille passin. Rokotuksissa Hukka on ollut tosi reipas, ei ole edes huomannut pistosta. Koska stressaan ja pelkään ocd:ta ihan kamalasti, otin Hukan keskiviikkona töihin mukaan ja kuvasin sen olkapäät hereillä. Terveiltä näytti :) Toki vaara ei ole vielä ohi ja kuvaan sen kyllä uudestaan myöhemmin, mutta ainakaan tällä hetkellä näyttää lupaavalta!


Hukka 17 viikkoa, 46,5cm ja 10,7kg

Tässä listaa Hukan tämänhetkisistä treeniprojekteista:

- Nouto: ollaan naksuteltu noutokapulan nostoa sisällä metallikapulalla, puukapulalla ja tunnarikapulalla. Kun nosto alkoi sujumaan, aloin pidentämään aikaa ennen naksutusta, jolloin Hukka keksi alkaa tuomaan kapulaa ohjaajan suuntaan. Tämän jälkeen yhdistin kapulan tuontiin käsikosketuksen, ja nyt Hukka osaa jo tulla tekemään käsikosketuksen kapula suussa - eli palauttaa kapulan käteen. Alkuun Hukka meinasi pureskella kapulaa, mutta heti kun saatiin tehtävään lisää "kriteereitä" eli kapulan tuonti ja käsikosketus, on pureskelu jäänyt selvästi vähemmälle. Sisätreenit tehdään nyt metallikapulalla jotta pureskelu jäisi kokonaan pois. Ulkona ollaan tehty pari treeniä vauhtinoutoa, siinä Hukka hieman epäröi vielä kapulan nostossa, mutta ratkaisee kuitenkin tilanteen aina itse ja lähtee tuomaan kapulaa, ja vaihtaa sen leluun.

- Sivulletulo ja seuruu: sivulletuloja ollaan tehty käsiavulla. Hukalla jää helposti oikea etujalka ilmaan, joten tähän pitäisi keksiä jotain. Opetan sille ehkä etujalkatargetin puolipalloilla vahvemmaksi, jotta voisin hyödyntää sitä tässä. Sivulla Hukka pitää hyvin kontaktia ja olen palkannut korkeasta pään asennosta. Seuraamista ollaan tehty imuuttamalla, ajoittain olen nostanut hyvin nopeasti kättä ylös niin, että Hukka ei ole kiinni namissa, ja tällöin kontaktin ja pään asennon pysyessä palkannut siitä. Tämä sujuu hyvin.

- Kierto: Hukka osaa tarjota kiertoa molempiin suuntiin. Selkeyden vuoksi ollaan tehty niin, että kiertomerkillä tehdään vastapäivään kiertoa ja pöydänjalalla myötäpäivään. Silti Hukka välillä meinaa sotkea näitä. Mitään käskyjä en ole tähän vielä ottanut, koska en ole aivan vielä päättänyt, mitkä käskyt näihin tulee

- Koskesalusta: ollaan treenattu kosketusalustaa nyt muutamia treenikertoja aksakentällä namiautomaatin kanssa. Koska pelkällä alustalla en saanut hyviä osumia, Hukka koski alustaan vain etutassuilla, olen nyt pitänyt alustaa putken painon päällä eli hieman korotettuna maasta. Sen kanssa Hukka tekee ajoittain jo tosi hyviä osumia. Ollaan tehty hyvin jyrkässä kulmassa, jotta saisin korostettua alusta tärkeyttä eikä Hukka oppisi loikkaamaan siitä ohimennen vain yli. Hukka tekee namiautomaatin kanssa todella rauhallisessa mielentilassa hommia, käytännössä kävelee tai ravaa. Uskoisin, että vauhtia kuitenkin tulee itsestään kunhan kokemus karttuu

- Kropanhallinta: temppuina ollaan harjoiteltu kurre-istumista sekä etujalkatargetilla takapään käyttöä. Kurre-asento sujuu jalkojen pituuteen nähden melko hyvin, pysyy jo muutamia sekunteja asennossa, ja takapää on selvästi vakaampi kuin Fisulla samassa iässä. Etujalkatargetilla on ollut hauska nähdä, miten Hukalla tulee vauhtia lisää kokemuksen karttuessa. Alkuun teki etujalkatargetillakin hyvin rauhallisesti, mutta nyt kun on jo selkeämpi käsitys siitä, mitä pitää tehdä, tekee varsin vauhdikkaasti ja välillä suorastaan syöksyy rahille. Takajalkatreenistä olisi tarkoitus jalostaa apukeino seuraamisen käännösten ja sivuaskeleiden opettamiseen.

- Luopuminen: ruokakupin kanssa ollaan treenattu luopumista ihan alusta asti. Nyt olen siinä lisännyt vaikeutta ja ollaan harjoiteltu paikalla istumista ruokakupin kanssa. Hukka pystyy istumaan jo ainakin puoli minuuttia täysin hievahtamatta, ja itse voin kävellä sen edessä, sivuilla, takana tai käydä piilossa pikaisesti. Kädessä olevasta namista Hukka osaa myös luopua jo melko hyvin.

- Jälkikepit: keppitreenit aloitettiin keppiruudusta, ja kun se tuntui toimivan, tehtiin jo muutamia pieniä jälkiä. Neljän lyhyen jäljen jälkeen Hukka kuitenkin alkoi jo juoksemaan jäljellä turhan vauhdikkaasti sinne, missä oletti kepin olevan, joten palattiin vielä takaisin keppiruutuihin. Ollaan tehty keppiruutuja nyt niin, että tallon ehkä ek-tarkkuusruudun kokoisen ja tyyppisen ruudun, jonne laitan 3-6 hyvin haisevaa keppiä niin, että Hukka näkee ruudun tallomisen mutta ei keppien sijaintia. Sitten päästän Hukan etsimään. Näissä treeneissä Hukka haistelee kivasti ja ottaa selkeästi hajua maasta, vaikka muutenkin onkin selvästi enemmän ilmavainuinen. Kun löytää kepin, palkkaan sen namilla ja leikkimällä kepillä, ja sitten otan kepin itselleni ja Hukka saa jatkaa etsimistä.

- Hyppytekniikka: eilen käytiin aksakentällä ja esittelin Hukalle hyppytekniikkatreenit. Rakensin neljän hypyn perussarjan 5 jalan väleillä, rimat 10cm. Tehtiin treeni takaperin ketjuttamalla, eli ensin viimeinen hyppy edessä olevalle lelulle, sitten kaksi viimeistä hyppyä, sitten kolme hyppyä ja lopuksi kaikki neljä hyppyä. Tein aluksi niin, että heitin lelun eteen ja päästin Hukan kun lelu oli tippunut maaha, ja loppuun tehtiin yksi sellainen, jossa vietiin lelu yhdessä ja ohjasin Hukan namilla istumaan ekan hypyn taakse. Tämäkin toimi, eli jatkossa tehdään treenit varmaankin näin.



Fisu on treenannut nyt ahkerasti etujalkakaukoja. Puolipalloilla ongelmaksi on tullut se, että sisällä treenatessa pallojen pohja on sen verran liukas että Fisu työntää palloja paikoiltaan mennessään maahan. Pitää siis kriteerin eli tassut on puolipalloilla, mutta liikkuu silti. Vaihdoin alustaksi nyt hiekkapussin, joka on karheampi eikä liiku samalla tavalla, ja sen kanssa Fisu on tehnyt nyt paremmin. Kaikki vaihdot periaatteessa toimivat ilman apuja noin 2m etäisyydeltä sekä targetin kanssa että ilman, mutta tekniikka pettää edelleen varsin helposti jos Fisu on yhtään hätäinen tai liian innoissaan. Katsotaan, voi olla että en saa projektia vielä SM-kisoihin mennessä valmiiksi. Lisäksi ollaan tehty jälkikeppien ilmaisua samalla, kun olen treenannut Hukan kanssa keppijuttuja. Fisu on ollut vähän hätäinen, ja viimeksikin meni kahdesta kepistä yli.

Fisu on käynyt nyt fyssarilla meillä töissä saamassa laser-sarjan iliopsoakseensa. Arkuus lihaksessa helpotti jo välittömästi ekan laserin jälkeen ja on pysynyt poissa. Huh. Nyt voidaan hyvillä mielin jatkaa treenejä myös agilityssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti