maanantai 23. syyskuuta 2019

Hukka 7 kuukautta

Hukka täytti eilen jo 7 kuukautta. Kulunut kuukausi on kyllä ollut varsin kurja ja raskas, kun pikkupoika on ollut ekalla sairaslomallaan. Toivottavasti tämä kurjuus alkaisi pian helpottamaan ja Hukka saisi jatkaa treenejä.

Hukasta on kasvanut iso ja raamikas poikakoira. Se on edelleen vähän takakorkea, ja nyt näyttää taas siltä, että jalat ovat venyneet ja selkä pysynyt samoissa mitoissa. Hukka on varsin neliömäinen rakenteeltaan, toivottavasti selkä kasvaisi pituutta vielä hiukan. Etujalkojen kasvupatit ovat kutistuneet selvästi, eli korkeuskasvu alkaa varmaankin jo olemaan aika lähellä loppuaan. Painoa Hukalle on kertynyt kuukaudessa aika paljon suhteessa korkeuskasvuun, osittain varmasti siksi, että ei ole liikkunut ja on saanut vähän lihaa luiden ympärille.

Hukka 7 kuukautta, 55cm ja 16,8kg ja tyylikäs kampaus leikkauksen takia...
Kotona Hukka on hassu, ehkä vähän yksinkertainen ja välillä aika rasittava pojankoltiainen. Kiltti se kyllä on, ei ole tuhonnut juuri mitään ja sen voi jättää huoletta yksin minne vain, se osaa rauhoittua nukkumaan. Saikku toki on lisännyt reilusti sellaista yleistä hääräilyä kotona, ennen saikkua se oli jo tosi kiva ja helppo kotikoira, nyt se ajoittain kyllä koettelee mun hermoja.




Uusia juttuja Hukka ei ole ihan hirveästi nyt opetellut. Tuntuu, että varsin rajallinen määrä on asioita, joita voi ja kannattaa sen kanssa nyt treenata. Toki kaikenlaista teknistä nysväystä toko/tottisliikkeisiin voisi työstää, mutta en usko sen tekevän hyvää motivaatiolle ja asenteelle. Seuraamista ollaan treenattu jonkun verran, ja ehkä hiukan edistyttykin. Hukka tekee nyt ehkä 5-8 askelta seuruuta ilman apuja hyvällä asenteella ja tekniikalla. Paikalla käännökset se osaa molempiin suuntiin jo melko hyvin, sivuaskeleita oikeaan ollaan aloiteltu. Eteentulon se osaa lyhyeltä matkalta ilman vauhtia noutokapulan kanssa ja ilman, ja edessä se osaa pitää kapulaa kauniista ehkä 2-3 sekuntia. Paikallaoloa ollaan harjoiteltu tottista ajatellen ja agilityn lähtötilanteessa. Molemmat sujuvat tosi hyvin, Hukka ei ole oikeastaan yrittänyt missään vaiheessa karata mihinkään ja on odottaessaan keskittynyt.

Tänään käytiin päivällä Korsossa treenaamassa metsähommia molempien kalojen kanssa. Tein molemmille jäljet, ja niiden vanhetessa Fisulle esineruudun. Esineruutu oli vanhalla hakuradalla, jossa oli yksi umpipiilokin. Esineitä 5, joista päätin, että Fisu nostaa 4 ja vikasta haetaan hajuhaku, että jäisi hyvä mieli nenänkäytöstä. Eka esine oikealta takaa löytyi heti, mutta esineeltä palatessa sai matkalla hajun toisesta esineestä. Yritti vaihtaa, mutta stoppasin, kielsin, ja käskin tuomaan ensin löytyneen esineen. Sitten lähetin samasta kohdasta hakemaan jälkimmäisen esineen. Näitä esineen vaihtoja tulee tosi harvoin treenattua, mutta ehkä pitäisi, tämä ei suinkaan ole eka kerta kun Fisu yrittää lennosta vaihtaa. Loput esineet nousi vähän ehkä turhanpäiväisen juoksentelun jälkeen, vikaksi jäänyt keskiesine (jääkiekko) jäi eikä Fisu saanut siitä juoksennellessaan hajua. Hajunhaulla sitten kyllä löysi.

Hukka ei tehnyt esineruutua, vaan tarkkuusetsinnän ja yhdellä jälkikepillä ilmaisun. Tarkkuusetsintää testasin nyt ekaa kertaa "kisamaisesti" eli Hukka ei nähnyt ruudun tallomista eikä esineen piilotusta, vein suorilta käsin ruutuun. Meni tosi hienosti, tajusi heti mitä oltiin tekemässä ja esine löytyi alle minuutissa, ilmaisukin oli ihan ok. Sitä pitää tosin vielä harjoitella, mitä tapahtuu ilmaisun jälkeen. Koiran ilmeisesti saa pyytää pois esineen luota, jotta pääsen itse sitä etsimään. Jälkikepin ilmaisukin meni hyvin.

Hukan jälki oli noin 200m pitkä, 5 keppiä, yksi loiva kulma ja yksi 90 asteen kulma, vanheni tunnin. Jäljelle mentiin "janaa" pitkin, eli en vienyt Hukkaa siihen mistä itse olin mennyt metsään, vaan lähestyttiin viistosti muutaman metrin päästä. Hukka reagoi jälkeen hienosti, tarkasti muutaman askeleen takajälkeä ja lähti sitten itsenäisesti oikeaan suuntaan. Eka keppi nousi, mutta sen jälkeen oli hetkellisesti vähän epätarkempaa työskentelyä, kiersi muutaman puun väärältä puolelta eikä ollut ihan jäljen päällä, ja siinä kodin jäi toka keppi. Loput kepit nosti, ja kulmat selvitti!

Fisu ei saanut varsinaista jälkeä, vaan pelkän janan. Ei olla tehty yhtään pitkää janaa sitten SM:ien, joten tehtiin sellainen nyt. Jana oli noin 40m, jälki lähti oikealle. Fisu lähti jo sivulta ihan aavistuksen vinoon oikealle, mutta niin vähän, etten korjannut. Ennen jälkeä kaarsi hiukan vasemmalle, ja sieltä nappasi jäljen. Tarkasti vähän matkaa takajälkeä ja kääntyi itse. Jäljellä oli keppi ehkä 30m janalta, sen löysi onneksi ja sai palkan onnistuneesta janasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti