torstai 25. heinäkuuta 2019

T-leirillä ja Hukka 5 kuukautta

Perjantaina suoraan töiden jälkeen pakattiin autoon Fisu, Hukka ja Fisun serkku Jana, ja suunnattiin kohti Jämijärveä ja kesän Tending-leiriä. Perjantaina illalla oli ohjelmassa jo heti tokon kehätreenit. Tokoa ollaan treenattu hävyttömän vähän, joten mitään isoja odotuksia ei ollut, tehtiin vaan Fisun kanssa koko evl läpi sillä ajatuksella, että katsotaan mitä pitää vielä treenata. Paikkiksissa istui hyvin, mutta maahanmenossa ekalla käskyllä jäi kyynärpäät ilmaan. Luoksetulosta otin käsikosketukseen. Ekassa kehässä tehtiin kaukot ja kiertonouto. Takajalkakaukoja ei olla treenattu ollenkaan viime syksyn jälkeen ja etujalkakaukot puolestaan ei ole vielä valmiit kisatilanteeseen, joten sanomattakin selvää että tekniikka ei todellakaan nyt ole aivan puhdas, mutta takajalkakaukoilla mennään nyt vielä nämä SM-kisat. Kaikki vaihdot teki oikein, mutta jalat liikkui ja istumiset oli huonoja. Kiertonouto oli kokonaisuudessaan hyvä, kierto oli ehkä aavistuksen laaja mutta eipähän ainakaan kaada merkkiä. Tokassa kehässä tehtiin luoksetulo ja tunnari. Luoksarissa molemmat stopit oli ehkä hieman löysiä, on tehnyt parempiakin mutta ei nyt mitään erityisen huonoja. Sivulletulo oli tosi nopea, sitä ollaankin vahvistettu. Tunnarissa oli epävarma, merkkasi heti oman mutta meni vielä tarkastamaan muut kapulat ennen kun toi. Kolmannessa kehässä tehtiin zeta ja ohjattu. Zeta oli kai ihan ok, teki oikein asennot ja seuraaminen tuntui siistiltä. Ohjattu oli tosi hieno, nopea merkki ja löysi vasemman kapulan, hienosti kiihdytti palautuksessa. Vikassa kehässä tehtiin seuruu ja ruutu. Ruudun eteenmenon kävin näyttämässä, kun ruutu oli diagonaalissa ja eteenmenon lähellä oli yksi häiriömerkki, ajattelin tilanteen olevan liian vaikea Fisun treenimäärään nähden. Seuruu oli aika levotonta, mutta ei nyt mitään oikeasti isoja virheita tehnyt. Vähän puskee ja pyrkii eteen/ylös. Eteenmeno oli tosi hieno ja suora, ruutuun juoksi kyllä vauhdilla mutta ei sitten kuitenkaan hahmottanut diagonaaliruutua, kun juoksi ehkä 3m ruudun viereen, eikä osannut edes korjata siitä.

Lauantaina aamulla oli jälkitreenit ja Hukan tapauksessa myös pieni hakutreeni. Fisun jäljellä teemana oli keppijekut, koska Fisu on ollut hiukan huolimaton keppien kanssa koko kesän. Jälki oli kilometrin pitkä, vanheni kaksi tuntia, muutama kulma ja 10 keppiä, joista vain viimeinen oli normaalisti esillä, muut eri tavoin piilotettuja. Jana oli ehkä 3m ja lähti oikealle. Eka keppi olisi ollut kaatuneen puunrungon takana, siitä meni reagoimatta yli. Toka keppi oli hiukan kasvillisuuden alla, ja siitä sai hajun, mutta yritti jatkaa matkaa jäämättä tarkentamaan. Siinä kohtaa kiskaisin liinasta takaisinpäin ja laitoin nostamaan kepin, ja kyllähän se sieltä löytyi. Sen jälkeen tsemppasi selvästi ja nosti kaikki loput kepit. Jäljesti aika rauhallisesti ja kulmat selvitti nätisti. Jopa tienylityksessä meni tarkasti ja keskittyneesti, tienylitys-jekut on selvästi auttaneet.

Hukka ei tehnyt varsinaista jälkeä, vaan keppiruudun. Ruutu oli noin 3x3m kokoinen, vanheni tunnin, 7 keppiä joista nostettiin 5. Ihan hyvin tuntuu hoksaavan näiden treenien idean, kohta voisi varmaankin testata jo jälkeä.

Hukka aloitti jälkitreenin lisäksi haun risteilytreenit. Tehtiin treeni helpossa ja selkeässä maastossa, jossa näkyvyyttä oli ainakin 50-70m asti. Keskilinjana oli metsäautotie. Molemmilla puolilla oli yksi siirtyvä maalimies, maalimiehet lähtivät keskilinjalta yhtä aikaa ja näyttivät Hukalle namirasiaa. Maalimiehet kävelivät noin 10m päähän metsän puolelle ja menivät kyykkyyn. Lähetin ensin oikealle puolelle, sinne Hukka irtosi innokkaasti ja vauhdikkaasti. Namit syötyään kutsuin sen keskilinjalle ja käännyin rintamasuunta kohti seuraavaa maalimiestä. Tässä kohtaa Hukka pysähtyi ihmettelemään, ei heti bongannut kyykyssä olevaa maalimiestä. En auttanut sen kummemmin kuin otin vain yhden asekeleen kohti maalimiestä. Silloin Hukka bongasikin maailimiehen ja irtosi sinne. Seuraavalle maalimiehelle se irtosi jo selvästi reippaammin ja itsevarmemmin, hoksasi treenin idean. Maalimiehet siirtyivät joka pistolla hiukan syvemmälle, vasemmalla ehkä alkuun vähän turhankin nopeasti, jonnekin 25-30 metriin. Hukka irtosi vasemmalle hieman epävarmemmin, joten pyysin viimeisille pistoille maalimiehen lähemmäs. Otin 5 pistoa molemmille puolille, enkä pysäyttänyt Hukkaa keskilinjalla, annoin juosta vaan ohitseni suoraan maalimiehelle. Maalimiehillä oli palkkana naturis-pötköstä pilkottuja nameja purkeissa, ja vikalla oli Hukan päiväruoka. Treeni sujui paremmin kuin olin odottanut, tuota kakkospiston pientä tuumaustaukoa lukuunottamatta Hukka risteili hienosti ja reippaasti koko treenin ajan.

Jälki/hakujen jälkeen käytiin pienellä kävelyllä yhdessä Hukan sisarusten ja samanikäisen ruotsintuontipennun Koskan kanssa. Hauskaa oli nähdä myös Hukan veljeä Visaa, joka ei päässyt viime viikon pentutreffeille. Visa oli vain hiukan Hukkaa pienempi, selkeästi lähimpänä Hukan kokoluokkaa. Tässä pari pentupainikuvaa viime viikon pentutreffeiltä, (c) Anna Silvan






Lauantaina iltapäivällä treenattiin tottista. Tein Fisun kanssa ilmottautumisen, ja seuraamista kokeenomaisesti toiseen 90 asteen kulmaan asti, siinä palkkasin kun tuntui ihan kivalta. Liikkeestä istuminen oli ok, mutta maahanmenossa jouduttiinkin yllättäen vääntämään aivan uudenlaisesta asiasta, Fisu ei nimittäin pitänyt päätä maassa kun juoksin pois. Tästä väännettiin vaikka kuinka monta kertaa, mutta ei, ei sitten millään. Oli kuuma ja Fisu läähätti, se selkeästi vaikeutti hommaa. Luoksetulot otin eteen, ekassa muistutin uudella käskyllä eteentulosta just ennen kun oli kohdalla, tokan otin kokonaisena, hyvin tuli. Seisominen oli ok. Hyppynoutoa otettiin nyt ekaa kertaa mammaloman jälkeen. Aloitin noin 80cm esteellä, sen hyppäsi tosi rennosti ja helposti. Seuraavaksi 90cm, sekin meni hyvin. Sitten metri, senkin meni mutta aavistuksen varoi ponnistuksessa ja hidasti ennen estettä, eli kyllä hyppytekniikassa näkyy melkein vuoden tauko ja iso fyysinen muutos kropassa. Otin muutaman hypyn pelkän pallon kanssa ja yhden pelkän kapulan tuonnin, ja sitten kokonaisen. Kokonaisessa menohyppy hyvä, mutta kapulan nostossa onnistui kauhaisemaan hiekkaa korviin ja paluussa ravisti päätä juuri ponnistuskohtaan tullessa ja pudotti kapulan, hyppäsi ilman kapulaa. Uusinnalla oli ok. Sitten estenoutoa, ja tässäkin aivan ihmeellistä säätöä! Kiersi nimittäin paluussa esteen ja tuli metrisen kautta, monta kertaa! En tiedä mikä tässä oli, olisko sitten pitänyt metristä tärkeämpänä kun tehtiin sitä ensin ja sai siitä useamman kerran palkkaa. Eteenmeno oli hieno, käskin maahan ja totteli heti, vapautin maahanmenosta kentän laidalla olevalle pallolle. Paikkiksessa kävin pari kertaa palkkaamassa ja palkkasin myös sivulle nousun.

Hukka kuunteli tottiskentällä pari paukkua sivulla namia syöden. Ekan kohdalla säpsähti hieman, kun ei selvästikään odottanut kuulevansa laukauksia. Tokaan ei reagoinut ollenkaan. Leikittiin myös hieman kahden lelun leikkiä, tehtiin pari vauhtinoutoa ja sivulletuloja. Hukka tuntui aika löysältä, siihen selvästi vaikuttaa kuumuus.

Tottiksen jälkeen otettiin esineruutu Fisun kanssa. Oltiin tallottu kaksi kaistaletta, joissa molemmissa tuplaesineet edessä ja takana, jotta varmasti saisi ainakin jostain hajun. Treeni oli varsin onnistunut, nyt oli hyvin nenä auki ja molemmilla pistoilla löysi ensin etuesieneen ja sitten vasta takaesineen. Juoksi myös kivasti suoraan, kerran jouduin lähettämään uudestaan kun meinasi juosta viistosti väärälle kaistaleelle.

Sunnuntaina aamussa oli ohjelmassa paimennustreenit. Fisun kanssa jatkettiin pillikäskyteemaa, ja saatiinkin molemmilla kierroksilla ihan tosi hyvät treenit. Lampailla oli kova veto toiselle laitumelle muiden luo, ja Fisu joutui flänkkäilemään peittääkseen vetoa. Viheltelin sopivilla hetkillä käskyjä kun näin Fisun haluavan jo muutenkin flänkille, ja saatiin monta onnistunutta ja hyvin ajoitettua flänkkiä pelkällä pillikäskyllä. Fisu oli aika vauhdikkaalla päällä liukkaiden lampaiden kanssa, ja maahanmeno tuntui olevan ainoa pillikäsky, jota ei meinannut totella. Etenkin jälkimmäisellä kierroksella lampaat olivat melkoisen sinkoilevia, ja koittivat kertaalleen juosta Fisusta läpi. Onneksi Fisu piti päänsä ja juuri oikealla hetkellä komensi etunenässä pakoyritystä johtavaa uuhta nappaamalla pienesti. Sen jälkeen lampaat rauhottuivat eivätkä enää yrittäneet tulla päälle, tyytyivät polkemaan jalkaa. Hukan kanssa tehtiin molemmat kierrokset liinassa, vapaaksi en uskaltanut päästää noin liukkailla lampailla, vaikka flänkeille se edelleen yritti. Nyt Hukalla näkyi hetkellisesti aivan pieniä pätkiä rauhallista kävelyä lampaita kohti. Maahanmenoa se tarjoaa myös välillä, mutta enimmäkseen kyllä pyrkii lampaiden luo täyttä höyryä.

Sunnuntaina iltapäivällä jatkettiin haun risteilytreeniä samanlaisella harjoituksella kuin lauanataina. Taas 5 pistoa molemmin puolin, maalimiehet noin 15m päässä keskilinjasta, aloitin vasemmalta. Hukka sai risteillä itsenäisesti ilman, että puutuin siihen. Hukka oli selvästi sulatellut uutta juttua yön aikana ja nyt oli joku turbovaihde päällä. Se juoksi tosi vauhdikkaasti ja itsenäisesti, ei tuntunut edes näkevän mua, maalimiehet oli sille hienoin juttu maailmassa. Palkat se ahmaisi niin nopeasti, että palkkaukseen on kehitettävä joku järkevämpi systeemi, jotta maalimiehet ehtivät siirtymään seuraavaan piiloon. Maalimiehet voivat jatkossa olla varmasti paljon kauempanakin, irtoaminen ei vaikuta olevan mikään ongelma.

Maanantaina Hukka täyttin 5 kuukautta. Ulkoisesti se alkaa olla jo Fisun kokoinen, mutta liikkeiltään ja käytökseltään vielä aikan kakara. Rakenteeltaan se ei tällä hetkellä ole kyllä kauneimmillaan, sillä on pitkät jalat, olematon rintakehä, lyhyt selkä, hieman ylitaipuvat ranteet ja se on takakorkea. Hampaat sillä on vaihtunut kaikki muut paitsi yläkulmurit ja yksi pieni väliposkihammas. Jalan nostamista Hukka on harjoitellut kovasti, ja nyt se nostaa jo jalkaa puskia vasten lähes joka lenkillä. Mörköikä näkyy myös alkaneen nyt toden teolla, Hukka pelkää etenkin iltaisin milloin mitäkin. Hukan reaktiot ovat onneksi mukavampia kuin Fisulla vastaavassa iässä, sillä Hukka useinmiten vain väistää ja kiertelee jännittävää kohdetta Fisun haukkuessa niskakarvat pystyssä ja juostessa kohti.

Hukka 5kk, 13,2kg 50,5cm

1 kommentti:

  1. Miten Emmi reagoit mörköikäisen mörköilyihin? Meillä selkeästi kanssa nostaa päätään erinäiset möröt ja kovasti mietin (Hipun jälkeen...), että mikä olisi viisas tapa niitä mörköjä nujertaa :)

    VastaaPoista