torstai 11. kesäkuuta 2020

Kisakoira Hukka

Viime perjantaina oli jännä päivä, nimittäin Hukan ihan ensimmäiset kilpailut! Olin ilmoittanut Hukan Ikaalisiin iltakokeeseen sillä ajatuksella, että mennään nyt äkkiä kun se on kerrankin ehjä, ennen kun keksii taas jonkun uuden terveysongelman. Kovin kokematonhan se vielä on, eikä todellakaan ole tehnyt kuin ihan muutaman treenin liikkuroituna kisamaisesti, mutta sen asenne ja keskittyminen on parantunut koko ajan tässä kevään mittaan, joten uskalsin kokeilla kisaamista.

Alokasluokka oli vasta myöhään illalla, joten päivä ehdittiin keräilemään voimia. Kisapaikalla luettiin ensin siru ja kirjoittelin Hukan tiedot sen ensimmäiseen kilpailukirjaan. Hukka tuntu aluksi kisapaikalla tosi ärsyttävältä, kiskoi joka suuntaan ja vinkui muille koirille. Ennen omaa vuoroa leikin sen kanssa hiukan ja tehtiin muutamia sivulletuloja namilla. Liikkeistä tehtiin ensin paikkikset neljän koiran ryhmässä, Hukka ryhmän viimeisenä. Hukka tuli ihan reippaalla asenteella kehään eikä enää välittänyt muista koirista.

Paikalla makuu: 10 meni nopeasti ja suoraan maahan, pysyi hyvässä ja ryhdikkäässä asennossa ehkä ekat puoli minuuttia. Sitten kääntyi lonkalle ja haisteli hiukan. Sivulletulo ihan hyvä ja reipas.

Seuraaminen: 10 seuraaminen tuntui tosi kivalta! Hukka seurasi koko kaavion korrektisti, piti hyvin kontaktia ja kaikki käännökset oli siistejä ja perusasennot nopeita ja suoria

Liikkeestä maahanmeno: 10 seuraamisessa vilkaisi nopeasti johonkin, mutta otti heti uudestaan kontaktin ja itse maahanmeno oli ihan hyvä, samoin sivulletulo

Luoksetulo: 9 tuli jopa yllättävän kovaa, ihan selkeää laukkaa, vaikka viimeaikoina treeneissä on ollut huono, tullut ravilla ja istunut tosi kauas eteen. Eteentulo suora ja siisti, ihan sopivalla etäisyydellä. Sivulletulo ehkä ihan aavistuksen vino videolta katsottuna, ohjaajan näkökulmasta katsottuna suora

Kapulan pito: 10 otti nätisti ja piti ehkä 2sek hyvin, sitten vilkaisi jonnekin ja samalla kapula liikahti suussa, kunnes otti taas kontaktin

Kaukot: 10 teki oikein hienosti, nopea ja suora maahanmeno sivulta, istumisen ja maahanmenon teki juuri niin kuin olen opettanut ja sivulletulokin ihan reipas.

Hyppy: 10 selvästi alkoi jo väsyä ja tuli hitaasti, mutta kaikin puolin muuten korrekti

Kokonaisvaikutus: 10

Yhteensä ALO1 197p, KP ja sija 2./7! Olen tosi tyytyväinen Hukan suoritukseen, se teki aikalailla kaiken oman tasonsa mukaan ja selvisi hienosti vaikeasta ja uudesta tilanteesta. Se tuntui kehässä rennolta ja iloiselta, vastasi hyvin sosiaaliseen palkkaan ja pientä vilkuilua lukuunottamatta pystyi keskittymään koko ajan siihen, mitä oltiin tekemässä.

Poikakoiran ensimmäiset palkinnot!

Tokokokeen lisäksi Hukka on treenannut ahkerasti aksaa. Juoksaria ollaan jatkettu maassa olevalla puomin alastulolla ja uutena juttuna otettu mukaan käännökset. Suoralla olen myös testaillut eri vaihtoehtoja palkkaamiseen. Suoralla ollaan nyt otettu myös vauhtia mukaan, ja sen myötä on jo tullut uusia haasteita. Palkkana Hukalle vaikuttaisi toimivan parhaiten piilossa oleva pallo. Namimaatille se ei juokse yhtä hyvällä asenteella, vaan enemmänkin lönkötellen. Piilopallo ei aiheuta ainakaan toistaiseksi mitään kyttäystä tms joten taidan hyödyntää sitä nyt mahdollisuuksien mukaan ainakin suoralla treenatessa. Vauhdin mukana on tullut ongelmia siitä, että puomin alastulo irroitettuna on liian lyhyt. Hidastetulta videolta olen nyt yrittänyt hahmottaa, mihin kohtiin isolla maxikoiralla askeleet pitäisi osua, jotta viimeinen laukka osuisi kontaktille. Käytännössä edeltävän laukan etujalat pitäisi tulla suoran osan ja laskevan osan liitoskohtaan tai ihan sen välittömään läheisyyteen, jotta kontaktipinnalle osuisi takajalat. Irtonaisella puomin alastulolla tämä ei oikein toimi, koska Hukka ei tietenkään voi astua aivan puomin reunalle, vaan väkisin laukka sijoittuu pidemmälle laskevan osan ensimmäiseen kolmannekseen. Hitaalla vauhdilla (namimaatilla) niistä asetelmista laukat jäävät liian lyhyiksi ja Hukalle tulee 2,5 askelta puomin laskevalle pinnalle ja kontaktiin osuu toinen tai molemmat etujalat. Kohtalaisesta vauhdista (piilopallolla) Hukalla tulee 2 askelta laskevalle pinnalle ja osuu täydellisesti molemmilla takajaloilla kontaktiin (7.6. treenin koko loppuosa). Sitten, kun vauhtia tulee vielä lisää (piilopallolla ja pidempi kiihdytysmatka ennen puomia), ensimmäinen puomille osuva askel venyy jo liian pitkälle, ja laskevalle pinnalle mahtuu enää 1,5 askelta ja taas Hukka osuu kontaktiin etujalalla. En oikein tiedä, miten tästä kannattaisi nyt jatkaa. Saan Hukan tekemään täydellisiä osumia, jos jätän sen aina juuri sopivalle etäisyydelle ennen puomia. En kuitenkaan tiedä, viekö tämä sen osaamista eteenpäin, ja mieluiten siirtyisin treenaamaan kokonaisella, madalletulla puomilla, jotta voisin opettaa sen rytmittämään askeleensa oikein jo puomin tasaiselta pinnalta lähtien.

Hukan juoksari 7.6. ja 11.6.





Toisena aksaprojektina ollaan tehty Hukan kanssa keppejä. Kuuden kepin sarjaa Hukka on mennyt jo sen verran kivasti, että viime viikolla testasin ekaa kertaa 12 keppiä. Tein ensin 6 kepin sarjaa niin, että laitoin 2x 6 keppiä ohjureilla peräkkäin ja väliin muutaman metrin rako. Kun se sujui, laitoin kepit yhteen ja mentiin kokonaisena. Tässä Hukalla ei ollut mitään ongelmaa, tajusi tosi hyvin. Seuraavalla treenikerralla tehtiin suoraan 12 keppiä ohjureilla, ja koitin pikkuisen saada jo vauhtia mukaan juoksemalla itse vieressä ja palkkaamalla pallolla. Hienosti näki, kuinka Hukka alkaa vähitellen hakemaan rytmiä ja ajoittain vähän jo otti laukka-askelta takajaloilla pujotellessaan. Kun kepit sujuivat niin vaivattomasti, nappasin ohjurit pois ja tehtiin pari toistoa ilman. Sama juttu kuin alkukeväästä 6 kepin sarjalla - Hukka pujotteli sen kummempia miettiämättä 12 keppiä ilman ohjureita! Ihan käsittämätöntä, miten se voikin oppia jonkin asian noin helposti! Tänään jatkettiin keppiteemaa esittelemällä Hukalle kepit radalla, eli otettiin kepit hypyn/renkaan kautta. Aluksi Hukka oli vähän ihmeissään eikä tajunnut, yritti hakea katseellaan jotain muuta estettä, jonka voisi suorittaa. Sitten kun hoksasi, että myös kepit voivat kuulua ratapätkään, meni ihan tosi hienosti, joka kerta oikein sekä jyrkästä umpikulmasta että noin 90 asteen avokulmasta, eikä edes huomannut, vaikka ohimennen leijeröin keppien vieressä olevan putken.


Vauhtijuttuina aksassa ollaan tehty Hukan kanssa hyppysuoraa sillä ajatuksella, että lähden siitä kääntämään hyppyjä serpentiiniksi. Tehtiin viime viikolla neljän hypyn suoraa 40-45cm rimoilla, ja kun simppeli suora meni hyvin, niin käänsin hyppyjä ihan vähän jo vinoon. Siinä Hukka taisi kerran juosta vikasta hypystä ohi, mutta muuten teki hyvin. Tänään puolestaan harjoiteltiin taas vaihteeksi putkia, suoraa putkea ja ihan loivasti kaarevaa mutkaputkea. Hukalla on nyt ehkä hiukan alkanut vauhti kiihtymään myös putkilla, ei se missään nimessä edelleenkään sinkoa putkiin, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa!

Hakutreeneissäkin Hukka on edistynyt taas. Viime treeneissä Ylöjärvellä sillä oli jo puolet maalimiehistä piilossa, ei edelleenkään pressujen alla mutta niin, ettei Hukka lähtiessään nähnyt maalimiestä eikä tiennyt sen sijaintia muutoinkaan. Ja siitäkin huolimatta jokaisella pistolla Hukka lähti, irtosi melko suoraan ja löysi maalimiehen! Seuraavaksi pitäisi sitten uskaltaa laittaa jo ukot oikeasti piiloon ja alkaa muistuttelemaan nenänkäyttöä.

Fisse on saanut treenata pari keppi-ilmaisutreeniä jäljellä ja aksaa. Jäljellä ekassa keppitreenissä oli huolimaton ja yritti huidella ohi syvällä aluskasvillisuuden sisällä olevista kepeistä. Toinen yritys kuivassa, pudonneista lehdistä koostuvassa maastossa sujui paremmin, ja jäljesti oikein tarkasti ja hienosti, ja nosti kaikki kepit. Aksassa ollaan tehty ratatreeniä hallissa valmiina olevia kuvioita hyväksikäyttäen. Fisu tuntuu taas aivan mahtavalta ohjata, se kulkee kuin unelma. Ainoastaan puomin kontakti on vähän takkuillut nyt koronatauon jälkeen. Fisu meinaa koko ajan jäädä liian ylös puomilla, eikä tunnu vastaavan oikein samalla tavalla treeniin, kuin syksyllä kun aihetta edellisen kerran käsiteltiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti