keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Juhannusta, aksaa ja uiskentelua

Viime viikolla Hukalla alkoi agilityn viikkotreenit. Ollaan mukavassa pikkuryhmässä, jossa on meidän lisäksi vain kaksi muuta koiraa, joten aikaa on ruhtinaallisesti ja pystytään helposti tekemään monta lyhyttä kierrosta. Ekalla treenikerralla tehtiin uusina juttuina takaaleikkausta mutkaputkeen ja hyppyä viistossa kulmassa. Putkella Hukka taisi pari kertaa kieltää, ja meni aika hitaasti, mutta ehkäpä sillä jotain oppimistakin tapahtui. Viistossa oleva hyppy oli vaikea, meni monta kertaa ohi ja koitti tarjota myös takaakiertoa, jota ei olla vielä tehty. Koska aikaa jäi hyvin, tehtiin myös puomitreeni namimaatin kanssa. Videota puomista ei tullut, mutta meni aika hyvin! Osui enimmäkseen, välillä etujaloilla mutta välillä tuli myös tosi hyviä takajalkaosumia.

Torstaina oli Hukan hakutreenit. Oltiin taas Koivumäessä, mutta eri kohdassa kuin aiemmilla kerroilla. Koska viimeksi Hukan nenänkäytössä oli toivomisen varaa, tehtiin nyt kahdelle ekalle maalimiehelle hajunhaut nenän avaamiseksi. Eka hajunhaku meni tosi hyvin, sai jo kaukaa hajun, mutta mentiin varmuuden vuoksi aika lähelle jotta saisi kunnolla tarkennettua. Hajun saatuaan vein Hukan takaisin keskilinjalle ja sieltä lähetys, meni hyvin. Tokalla maalimiehellä tehtiin sama, siinä tosin tuuli puhalsi hajua poispäin keskilinjalta ja Hukka taisi saada hajun tallausjäljestä eikä suoraan maalimiehestä. Kolmannella yritin valmiina olevaa maalimiestä ilman apuja, mutta ekaa kertaa ikinä Hukka ei löytänyt. Sai kyllä hajun ja pyöri pitkään etsiessään maalimiestä, mutta sillä ei vaan taidot riitä hajun paikantamiseen. Otin sitten Hukan kiinni ja käytiin yhdessä hakemassa haju - tosi lähelle jouduttiin menemään ennen kun hoksasi maalimiehen. Loput kolme pistoa sujui hyvin ilman apuja, tosin ainakin vikalla juoksi taas maalimiehestä läheltä ohi nenä kiinni ja löysi vasta paluumatkalla.

Juhannus vietettiin mukavasti mökillä Jennin ja Villen sekä Rho-bortsun kanssa. Pojat touhusivat pääasiassa laiturilla ja Hukka molskateli veteen vähän väliä. Muutamaan otteeseen poikakoirien piti vähän mittailla, kumpi heistä onkaan isompi poika, mutta enimmäkseen sujui aika kivasti. Sunnuntaina illalla käytiin vielä kotiinpaluun jälkeen Kaukajärvellä uimassa, kun mökillä ei aamulla viitsitty. Otin Hukalle rannalle damin ja narupallon mukaan, ja harjoiteltiin vedessä damin tuomista ja mun luokse uimista.Maanantaina jatkettiin lomailua aksan merkeissä. Kävin aamupäivällä hallilla treenaamassa Hukan kanssa juoksaria ja hypyillä wrappeja sekä serpentiiniä. Juoksarit sujuivat vähän vaihtelevissa merkeissä. Aika paljon tuli taas joko vähän vajaita takajalkaosumia tai sitten etujalkaosumia, kun tehtiin namimaatilla. Lelun kanssa sujui huomattavasti paremmin ja teki useampia tosi hyviä takajalkaosumia. Käännöksiä tehtiin myös, kokeilin jättää pituuden kulmakeppiä pois. Käännökset menee kyllä maailman hitainta ravia ja oikoo heti, jos kulmakeppiä ei ole. Tätä tarvisi varmaan ihan vaan naksutella kädestä tulevan palkan kanssa, että tajuaisi.Serpentiinissä tein ensin ihan pari toistoa hyppysuoralla, ja sitten lähdin muuttamaan hyppyjen kulmaa. Meni tosi hyvin, haki hienosti joka kerta hypyille vaikka oltiin jo aika jyrkässä kulmassa. Myöskään Hukan hyppääminen ei näissä suorissa hypyissä vauhdin kanssa näytä mitenkään kovin pahalta, joten uskalsin nostaa parilla toistolla rimat 50 senttiin. Ei tiputtanut yhtäkään. Wrapeissa tehtiin ekstensio-kokoamis -treeniä, eli kolme hyppyä, joista keskimmäisen meni suoraan ja reunimmaisilla wrapit. Kokeilin ottaa varovaista liikehäiriötä mukaan, mutta se oli kyllä kovin vaikeaa, tosi herkästi tulee pois. Wrapeissa tuli vähän vahingossa myös putkiansan ohitusta, kun toisen käännöshypyn takana oli putki. Kerran Hukka hairahtui putkeen, mutta yhdestä yrityksestä tajusi ettei sitä nyt haettu, ja jätti putken rauhaan.

Fisukin treenasi aata Hukan huilitauolla. Otettiin aalla sivuirtoamista, ja hitsi kun olikin vaikeaa! Tuli monta kertaa aasta ohi, ja sitten kun meni, niin ainakin yksi itsemurhaloikka tuli taas pitkästä aikaa. Tehtiin myös pientä erottelua, kun aan jälkeen putki oli hieman piilossa puomin takana ja lähempänä olisi ollut hyppy tarjolla, mutta tästä kala selviytyi hyvin.

Maanantaina illalla jatkettiin aktiivilomaa, kun kävin kouluttamassa Tavesin tottiskentällä. Koulutuksen jälkeen otin hyvin lyhyet hyppyjumpat Fisulle ja Hukalle. Fisun kanssa tein pari kentälle tuloa, ja sekä hypyn että esteen suorituspaikalla kontaktia ja kuuntelua. Hypyllä oli tosi hyvä, esteellä vähän nihkeämpi, mutta ei sentään yrittänyt karata eikä tarvinnut pyytää erikseen ottamaan kontaktia. Hyppyä tehtiin muutama toisto, 80-90-95-100cm ja yksi paluuhyppy metrisellä pallo suussa. Fisu hyppäsi aika kivasti, vaikka metriä ei olekaan tainnut vielä tänä vuonna mennä. Hukka kävi myös hyppäämässä muutaman kerran, noin 50-60-70-55cm esteellä. 70cm oli jo vissiin turhan vaikea, siinä kertaalleen vähän osui esteeseen, onneksi oli kevyt pressueste. Uusinnalla ponnisti huolellisemmin ja pääsi yli.

Tottisten jälkeen jatkettiin vielä venerantaan, jossa kävin katsomassa vepetreenejä sillä silmällä, josko Hukan kanssa aloitettaisiin tosissamme vepen treenaaminen. Hukkakin pääsi jo heti mukaan, se sai tehdä pari kertaa veneeseen menoa ja veneestä hypyn. Ekalla kerralla epäröi hieman, uusinnalla hyppäsi jo ihan reippaasti.

Tiistaina Hukalla oli lepopäivä, ja kalaäidillä aksapäivä. Illan valkkutreenissä tehtiin ihan mukavaa rataa, jossa oli paljon takaakiertoja ja jokunen luukutuspätkäkin. Takaakiertorimat aina vaan vaivaa meidän tekemistä, nytkin Fisu tiputti useamman kerran takaakierrossa. Muuten teki aivan superhyvin ja lopuksi tehtiin nolla 24 estettä pitkältä radalta.

Tänään oli Hukan aksavuoro ja Fisulla puolestaan lepopäivä. Hukan aksassa pääsin asentamaan kaksi aivan uutta juttua Hukkaan, nimittäin takaakierron sekä putkesta käännökset. Takaakiertoa ei olla tehty vielä ollenkaan, joten aloitin sen palkkaamalla muutaman kerran ihan vaan mua kohti hyppäämistä. Rima oli vain 30cm, jotta ei olisi ainakaan fyysisesti liian haastava. Sitten annoin pariin kertaan tarjota takaakiertoa ja kun ne sujui kohtalaisen hyvin, otettiin vauhti ja käsky mukaan. Tehtiin nyt ensin loivaa takaakiertoa jossa Hukka hyppää ristiin. Täytyy myöhemmin ottaa sitten tiukkoja kiertoja yhdistettynä wrappeihin. Putkelta käännökset Hukka tajusi myös hienosti. Ekalla syöksyi varmaan 3m suoraan ennen kun hoksasi mut ja lelun, tokalla valui ehkä metrin ja sen jälkeen alkoi kääntymään hienosti. Suunnitelmana mulla on putkilta käännöksiin opettaa suuntakäskyt oikea ja vasen samaan tapaan kuin puomilla, ja lisäksi putkijarruna käytän vaan Hukan nimeä kohdissa, joissa en halua tiukkaa käännöstä mutta haluan koiran huomion itseeni.

Koska uusien juttujen opettelulta jäi vielä hyvin aikaa, tehtiin lisää wrappeja, hypyt nyt hieman eri kulmassa kuin maanantaina. Koitin ottaa lisää omaa liikehäiriötä mukaan ja tein multiwrapit molemmilla käännöshypyillä ennen kun sai jatkaa suoraan. Ei kieltänyt kertaakaan, vaikka toki hidastuu kyllä aika selvästi jos mun oma liike hidastuu. Lopuksi tehtiin vielä keinua, ensin ihan matalalla, ja lopuksi pari toistoa keskikorkealla. 2on2off asento voisi olla vähän paremminkin hallussa, tätä täytyy ehkä vahvistaa vähän muissa yhteyksissä.

Aksan jälkeen jäähkälenkillä käveltiin vielä läheiselle järvelle uimaan. Uinnin ohella koitettiin vähän Hukan kanssa leikkiä lelun tuontia veteen vepen vientiä ajatellen, mutta tämä ranta oli nähtävästi liian vaikea vielä siihen. Ranta oli kallioinen, ja siitä piti noin ranteen korkuisesta vedestä hypätä uimaan. Vaikka olin itse ihan lähellä, vain parin metrin päässä, ei Hukka uskaltanut lelu suussa hypätä uimaan. Ilman lelua se hyppää varsin pontevasti, mutta uimaan lähteminen lelun kanssa on vaikeaa. Täytynee treenata tätä matalammalla rannalla, jossa Hukka pääsee kahlaamaan uintisyvyyteen asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti