perjantai 29. toukokuuta 2020

Edistystä

Viime viikkoina ollaan treenailtu ahkerasti tokoa, hakua ja paimennusta Hukan kanssa, ja tuntuu, että etenkin kahdessa viimeksi mainitussa on tapahtunut pientä edistymistä!

Tokossa ollaan keskitytty nyt kimppatreeneihin ja häiriöön sekä liikkurointiin. Hukasta näkee hyvin, että uudet paikat on sille vaikeita ja häiriöt vaikuttavat sen tekemiseen paljon. Lisäksi nyt on ollut melkoisen lämpimät kelit, ja sekin latistaa Hukan tunnelmaa selvästi. Liikkurointiin sinänsä se ei hirveästi reagoi, mutta se, että kentällä tapahtuu samaan aikaan jotain muuta, saa sen keskittymisen herkästi herpaantumaan. Keskittyessään se tekee aika kivasti, ja sillä on paljon hyvin opetettuja perusteita (siisti ja suora perusasento, ryhdikäs ja intensiivinen seuraaminen, suora eteentulo, hyvä ote kapulasta, hieno tekniikka kaukovaihtoihin jne), mutta kun häiriöt vaivaavat, se saattaa myös herkästi jättää jotain kokonaan tekemättä. Vauhtijutut ovat nyt olleen hiukan vähemmällä, muutama vauhtinouto ollaan päästy tekemään sentään. Noudossa ollaan sisäänajettu uusi kuvio, eli avustaja pitää Hukkaa ja kapulaa, itse juoksen lelun kanssa hetsaten pois. "Tuo" käskyllä avustaja kääntää Hukan selkä muhun päin, heittää kapulan maahan parin metrin päähän ja vapauttaa Hukan, ja Hukka ottaa kapulan ja lähtee palauttamaan. Tässä pystytään aika kivasti treenaamaan palautusvauhtia ilman, että tarvitsee juoksuttaa Hukkaa paljoa, ja muistuttaa kuvioltaan jo enemmän kokonaista noutoa kuin treeni, jossa avustaja antaa kapulan Hukalle.

Hakua ollaan treenattu helatorstaina Orivedellä, tämän viikon maanantaina Jämillä ja eilen Koivumäessä. Hukka on jatkanut edelleen risteilyä, mutta uutena lisäyksenä ollaan nyt muutettu kuviota niin, että palkan jälkeen maalimies ottaa kiinni Hukan kaulapannassa roikkuvasta lyhyestä narusta, ja pitää Hukkaa kiinni sen verran, että ehdin siirtyä keskilinjalla sopivaan kohtaan ja Hukka näkee mut ennen kun lähtee juoksemaan luokse. Tällä kuviolla omia jälkiä pitkin takaisin juokseminen jäi melkeinpä heti pois, ja vihdoin Hukka etenee alueella! Ekassa treenissä maalimiehet vain pitivät kiinni, kahdessa seuraavassa kokeiltiin niin, että maalimies lähti kuljettamaan Hukkaa palkan jälkeen vähän matkaa ennen kun päästi irti. Näissä kolmessa viimeisimmässä treenissä kaikki maalimiehet ovat olleet 50m:ssä, eikä Hukalla ole ollut mitään ongelmaa irrota maalimiehille. Orivedellä ja Jämillä maasto oli hyvin avointa ja Hukka näki maalimiehet, mutta eilen Koivumäessä maasto oli sen verran tiheää, että maalimiehistä osa oli nyt ensimmäistä kertaa piilossa. Mitään pressuja tms ei maalimiehillä vielä ollut, vaan ukot olivat kyykyssä, mutta maaston muotojen vuoksi Hukka näki maalimiehen vasta edettyään vähintään puoliväliin pistolla. Tämäkin sujui ihan yllättävän hyvin, jokaisella lähetyksellä Hukka lähti ja löysi. Viimeisellä pistolla lähti aika vinoon ja teki ison kaarroksen, mutta silti olen tyytyväinen, että sillä oli rohkeutta lähteä ilman apuja ja etsiä niin kauan, että löytää.

Paimennusta ollaan treenattu viime viikon maanantaina Annella, tiistaina Sabinalla ja tällä viikolla taas Sabinalla. Ollaan nyt Hukan kanssa pureuduttu flänkkien opettamiseen. Ollaan jatkettu paineen kanssa, ja viime viikolla testasin laittaa aiempaa enemmän painetta ja häätää Hukkaa kauemmas. Hukka meni treeneistä hieman epävarmaksi, mutta etenkin pois lampaiden luota häätäminen tuotti myös haluttua tulosta ja Hukka alkoi laajentaa flänkkejään. Etenkin flänkille lähdöt paranivat siitä, kun käskin Hukkaa ensin pois, ja kun oli peruuttanut riittään kauas, päästin siitä suoraan flänkille. Hyvästä alusta huolimatta kuitenkin kaartoi takaisin lähelle laumaa heti vauhtiin päästyään. Varsinainen läpimurto saatiin kuitenkin Sabinan ehdottamalla kuviolla, jossa laitan Hukan flänkille ja sen tullessa tasapainoon kävelen sitä vastaan ja käsken jatkamaan flänkkiä, ja kun on päässyt ohi tasapainosta, sanon suoraan lennosta "riittää" enkä päästäkään enää lampaille. "Riittää" käsky on mennyt Hukalle jo aiemmissa treeneissä hyvin jakeluun, joten tässä pystyttiin hyödyntämään sitä. Muutaman yrityksen jälkeen Hukka tajusi kuvion ja kun se alkoi ennakoida lampailta poistumista lauman noston ja ajamisen sijaan, se alkoi pitämään selvästi paremmin etäisyyttä. Tämän viikon treeni oli myös sen osalta onnistunut, että kertaakaan Hukalle ei tullut tarvetta syöksähtää kohti laumaa ja se sai lampaat joka kerta irroitettua aidasta nätisti. Fisukin pääsi lampaille Annen luona ja tällä viikolla Sabinan luona. Annella treenattiin isolla pellolla ajoa. Lampaat olivat varsin liukasliikkeiset, mutta Fisun ajoon oikein hyvät, ja kala ajelikin ihan hienosti eikä paljoa taakseen katsellut, vaikka itse jättäydyin melko kauas. Sabinalla puolestaan tehtiin jakoa, kun nuoret pässit olivat siihen oivallisia. Jaot on kyllä pahemman kerran ruostuneet viime vuoden aikana, kun ei kauheasti niitä treenattu. Fisu tulee kyllä väliin, mutta sen jälkeen tilanne on enemmän tai vähemmän kaoottinen. Fisu ei tiedä kumman lauman ottaisi, sitä jännittää olla lähellä eikä se saa lampaita pidettyä, jos ne yhdistyvät heti jaon jälkeen.

Maanantaina vietettiin ihana pk-päivä Jämillä Sennin ja Emman kanssa. Ensin hakua, seuraavaksi esineitä, sitten vielä jälki Fisulle ja ilmaisua Hukalle. Esineissä sekä Fisun että Hukan kanssa jouduttiin käsittelemään esineiden vaihtamista. Ruudussa oli neljä esinettä, joista kaksi takana ja kaksi edessä. Tein ensin Fisun kanssa, ja ekalla pistolla se nosti takaesineen ja sitä palauttaessaan vauhdissa vaihtoi etuesineeseen. Heti vaihdon huomatessani koitin käskeä sitä tuomaan ensin löydetyn, mutta Fisu on niin pirun nopea toimissaan, että olin auttamattomasti myöhässä. Lähetin sitten hakemaan vaihdettua esinettä, ja sitä Fisu ei olisi halunnut jostain syystä tuoda ollenkaan, juoksi vaan ohi. Toinen esinepari meni hyvin, Fisu löysi ensin etuesineen ja sitten takaesineen. Hukalle tehtiin niin, että etuesineet oli viety valmiiksi ja takaesineet vietiin Hukan nähden yksitellen. Ekan takaesineen se haki hienosti, mutta ei reagoinut lainkaan etuesineeseen, joten ei jääty sitä etsimään. Tokalla takaesineellä löysi myös sen, mutta palatessaan sai hajun etuesineestä ja vaihtoi. Haetutin myös etuesineen, ja sen jälkeen yritin tehdä Hukalle uudestaan saman tilanteen, jossa sillä on kaksi esinettä samassa linjassa niin, että se tietää niiden paikat. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, Hukka ei kyennyt muistamaan kahden esineen sijainteja ja haki aina vain etuesineen.

Fisun jälki oli 1,5km pitkä, 2h vanha, melkoista siksakkia eka kilometri ja vikalla suoralla kaksi noin 30min vanhaa harhaa. Ilma oli kuuma ja kuiva, ja maasto rutikuivaa jäkälää. Jäljen alku meni tosi hienosti, jäljesti tarkasti ja hyvin ja selvitti kaikki kulmat sujuvasti, ja kaksi ekaa keppiä nosti. Jonnekin siksak-osuuteen jäi kaki keppiä, ja kun kuivassa maastossa en sitten päässyt palkkaamaan ja juottamaan, alkoi Fisu väsymään selvästi harhoille tullessaan. Ekaan harhaan yritti ihan suvereenisti vaihtaa, jouduin käskemään pois. Harhan jälkeisestä kepistä meni aivan päältä täysin reagoimatta yli, joten siinä kohtaa otin Fisua takaisinpäin ja käskin olemaan huolellisempi. Bongasi kepin ja leikittiin sillä. Tokaan harhaan ei reagoinut ollenkaan ja vikan kepin nosti. Tämä on tyypillistä Fisulle, että jos tulee kovin pitkiä välejä keppien välillä, todennäköisyys sille, että nostaisi seuraavaakaan keppiä, laskee. Jotenkin tuntuu, että se unohtaa koko kepit ja keskittyy vain jälkeen.

Hukan haukut ovat jotain melkoisen surkuhupaisaa. En ymmärrä miksi sen on niin kovin vaikea haukkua, kun se kuitenkin osaa haukkua hyvällä, kuuluvalla äänellä ja selkeällä rytmillä vaikka miten pitkiä sarjoja. Sillä tulee nyt koko ajan haukkujen väliin murinaa, kuulostaa siltä kun se ei jotenkin saisi ääntä tulemaan. Etenkin jos sillä on yhtään vaikeampaa tai treenin alussa ennen kun se on saanut äänen auki, se ei hauku oikein ollenkaan, vaan pelkästää urahtelee. Vaikka kyseessä oli ilmaisutreeni, niin Hukka joutui etsintähommiin, kun ei meinannut millään löytää tokaa maalimiestä. Juoksi aivan vierestä ohi ja joutui etsiskelemään jonkun aikaa, ennen kun lopulta bongasi maakuopassa kyykkivän Emman. Tällä ilmaisu oli kaikista huonoin, ei saanut oikein yhtään kunnollista haukkua tulemaan. Muilla sentään haukkui vähän paremmin.

Emman ottama kuva Jämin seurueesta

Aksaa ollaan treenailtu myös pariin otteeseen hallilla ja kentällä. Ollaan jatkettu juoksariprojektia puomin alastulolla, ja viimeksi sisäänajoin namiautomaatin palkkaamiseen puomin alastulon kanssa. Namimaatilla tekee ehkä vähän hitaammin ja huonommin kuin heitetyllä namilla, mutta koska namiautomaatti olisi niin hitsin käteävä sitten jatkossa, niin yritän nyt saada sen toimimaan siitä huolimatta, että vauhti vähän hidastuisi. Osumat Hukalla vaihtelevat, mutta aikalailla kaikilla toistoilla osuu kuitenkin kahdella tassulla, mikä tällä hetkellä on kriteeri. Yhden tassun osumista tai ihan maton reunaan jäävistä huonoista osumista en ole palkannut, ja muista olen, jackpot-palkan eli innostavat kehut ja extra-namit saa osumista, joissa osuu molemmilla takajaloilla. Niitäkin on kuitenkin ihan ilahduttavasti tullut kaikissa treeneissä useampia.



Kepeillä ollaan myös pari kertaa muistuteltu eteenpäin fokusta kujakepeillä. Kujakepit menevät hyvin ja nillä Hukka menee melko hyvää vauhtia, tai ainakin nopeampaa kuin kävellen. Viimeksi testattiin ekaa kertaa kepeille menoa esteen kautta, eli hypyltä tai putkesta. Näissä ei ollut mitään ongelmaa, hyvin tajusi hakeutua kepeille ja lähteä kujaa pitkin etenemään.

Fisun nenälääkityksistä antibiootti, antihistamiini ja kipulääkekuuri ovat nyt loppuneet. Oireilu on ehkä vähäisempää nyt kuin ennen lääkitysten aloittamista, mutta täysin oireeton Fisu ei ole. Kokeilen nyt jatkaa vielä inhaloitavaa kortisonia ja nenätippoja, josko niistä olisi jotain apua, mutta vähän epäilen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti