perjantai 10. heinäkuuta 2020

Monenlaisia ongelmia

Nyt tuntuu taas siltä, että poikakoiran kanssa ei luista treenit oikein missään lajissa. Sinänsä kummallista, koska vielä jokunen kuukausi sitten oli sellainen olo, että Hukalla ei ole mitään ongelmia missään, se ei vaan osaa vielä mitään. Nyt kun alkaa vähän osaamaan, niin heti tulee vastaan myös niitä asioita, joiden opetus ei suju kuten olin ajatellut.

Viime viikon torstaina illalla käytiin Sabinan luona paimentamassa. Ekalla kierroksella jatkettiin poispäinajoa ja flänkkejä sekaisin. Ajossa Hukka oli ihan hyvä, lähti aika kivasti tarjoamaan ajamista eikä koko ajan yrittänyt vaihtaa flänkille. Sen sijaan flänkit oli ihan kauheita. Näköjään Hukka toimii tässä samaan tapaan kuin Fisu - koko ajan jompi kumpi on vahvempi. Nyt kun alettiin ajamaan, niin flänkit huononi ihan saman tien, on ahdas, yrittää leikata jopa kaarelta sisään ja kun laitoin painetta, otti jotenkin aiempaa enemmän nokkiinsa ja meni tosi nihkeäksi. Huoh, ei olisi pitänyt viimeksi riemastua kun paimennus tuntui sujuvan niin kivasti. Tokalla kierroksella tehtiin häkissä pyörimistä. Se meni ihan yllättävän hyvin, Hukka meni tosi reippaasti aidan ja lampaiden väliin. Harmillisesti kesken treenin alkoi aivan järkky kaatosade ja jouduttiin ottamaan väliin tauko. Tauon jälkeen kun jatkettiin, lampaat olivat todella vahvasti sitä mieltä, että märkänä ei huvita liikkua ja jumittivat paikalleen, useampaan kertaan kääntyivät jopa ihan kunnolla koiraa vastaan kun Hukka yritti niitä saada liikkeelle. Häkissä yritin parhaani mukaan auttaa Hukkaa ja mennä sen tukena, mutta kertaalleen lammas pääsi puskemaan Hukkaa, mikä ei varmaankaan tehnyt hyvää sen itseluottamukselle. Otettiin lampaat häkistä ulos ja koitettiin jatkaa ajoa, mutta siinäkään lampaat eivät halunneet liikkua. Uudelleen yksi (sama?) lammas kääntyi Hukkaa vastaan ja nyt Hukka ei sitten enää kestänyt painetta ja kävi puremassa. En kommentoinut tätä itse mitenkään, koska Hukka huomautti ihan aiheesta ja hoiti tilanteen siististi, kävi vaan komentamassa ja lopetti heti saatuaan lampaan liikkeelle, mutta sen verran paljon Hukalle on purusta aiemmin huomautettu, että otti vähän itseensä eikä sen jälkeen enää halunnut ajaa, vaan kyseli koko ajan apua. Lopetettiin sitten siihen, kun tuskin treenin jatkaminen olisi ainakaan auttanut.

Viime perjantaina käytiin Lotan ja Huiman kanssa Hämeenkyrössä Johanna Pihlajamäen luona opiskelemassa hyppäämistä. Hukkahan on tehnyt hyppytekniikkatreenejä jo nuoresta lähtien, mutta sen hyppääminen ei mun taidoilla ole lähtenyt edistymään oikeaan suuntaan. Hukka hyppää etupainoisesti, ei osaa siirtää painoa takaosalle vaan tekee ponnistaa lähinnä etupäällä ja takajalat laahautuvat turhina mukana. Itselläni ei ole sen syvällisempää tietämystä hyppyjen opettamisesta jos koira ei luonnostaan lähde tarjoamaan oikeanlaista tekniikkaa, joten katsoin parhaaksi hakea tähän apua. En tunne tältä alueelta ketään hyppytekniikkakouluttajaa, joten kaverin suosituksesta lähdettiin Johannan luo. Tehtiin alkuun ihan perussarjaa ja sitten Hukalle uutena juttuna pitenevää sarjaa viidellä matalalla hypyllä. Näissä ei tullut mitään isompia ongelmia, Hukka osasi ihan hyvin venyttää askelta, ainoastaan yhdellä toistolla kun vauhti alkoi hiukan kiihtymään, tuli hätäiseksi ja keilasi yhden riman. Toisella kierroksella pureuduttiin varsinaiseen ongelmaan eli puutteelliseen painonsiirtoon takapäälle. Tehtiin yksittäistä hyppyä ihan läheltä ilman apuhyppyjä, korkeus Hukkaa kainaloon asti eli noin 40cm. Tämä oli Hukalle todella vaikeaa, sillä tuli useampi epäonnistunut ponnistus ja kolautti rimaa herkästi. Ajatusta painonsiirrosta ja takapään käytöstä Hukka sai parhaiten, kun hypyn edessä oli maassa speed bumperi ja jätin Hukan istumaan jalat aivan bumperiin kiinni tai jopa sen pääälle, tällöin Hukka ei voinut tukeutua niin voimakkaasti etujalkoihin vaan sen oli pakko ponnistaa takapäällä. Hyppyjen lisäksi katsottiin jumppajuttuja, joilla voisin saada takapäätä vahvistettua ja sitä kautta ponnistusta paremmaksi. Ollaan nyt näillä ohjeilla treenattu hyppytekniikkaa kaksi kertaa omatoimisesti. En osaa oikein itse katsoa Hukan hyppäämistä, mutta mielestäni mitään edistystä ei ole tapahtunut. Edelleen lähtee hyvin etupainoisesti ja hyppääminen ei näytä sulavalta eikä rennolta. Muutaman kerran on myös pudottanut riman ihan reilusti etupäällä, kun ei ponnista riittävästi yläviistoon.





Viikonlopun olin töissä ja koirilla oli ihan vaan kaksi totaalista lepopäivää. Maanantaina jatkettiin treenien merkeissä, kun kävin viemässä auton huoltoon ja samalla reissulla kävin läheisellä hiekkakentällä treenaamassa tokoa Fisun ja Hukan kanssa. Fisu treenasi ruutua, eteenmenoja ja kaukoja. Tuntui ihan tosi kivalta ja iloiselta, mutta joka kerta namia maasta poimiessaan sille tuli ihan hirveä reverse sneezing kohtaus :( Pakko oli keskeyttää treeni aina siksi aikaa, että ryystäminen loppuu. Myös Hukka teki yllättävän kivasti, tauko on selvästi tehnyt sille hyvää! Ollaan treenattu tokoa varmaankin ennen kesäkuun alun koetta viimeksi, ja intoa oli nyt kovasti. Seuraamisessa tuntui perusasennon paikka unohtuneen vähän, oli koko ajan vino tai liian edessä. Suoralla seuraaminen oli sentään kivan tuntuista. Noutokapulan kanssa tehtiin pari vauhtinoutoa ja sitten kapulan luovutusta eteen ihan läheltä ilman vauhtia. Vauhtinoudot meni aika hyvin, kyllä sillä on jo jonkin näköistä ajatusta juoksemisesta etenkin palautuksessa. Eteentulossa jää tosi herkästi vinoon ja toinen etutassu pyrkii jäämään ylös. Tässä olen nyt ottanut periaatepäätöksen, että jos tassut ei ole maassa ei palkkaa tule ja pyydän korjaamaan. Jospa se jossain vaiheessa hoksaisi... Loppuun Hukka sai juosta vielä pari kertaa lelulle ruutuun.

Puomiprojektia ollaan jatkettu tällä viikolla vaihtelevalla menestyksellä. Maanantaina illalla käytiin poika-Hukan ja tyttö-Hukan kanssa treenaamassa puomin juoksaria. Tamskista sattui löytymään Hukalle saman ikäinen kaima, tosin tyttö-Hukka. Tehtiin tokaksi alimmalla tasolla nyt toista kertaa. Treeni sujui kohtalaisen hyvin, ehdottomasti suurin osa osumista oli joko hyvä takajalka- tai etujalkaosumia, ohituksia tuli vain muutamia. Yhteensä osumia mattoon tuli 22/26 ja kontaktiin osui 100% kerroista. Keskiviikkona treenattiin Sabinan ja Troijan kanssa puomia, ja nyt kokeiltiin tokaksi korkeimpaa tasoa galicanin puomilla ekaa kertaa. Tässä treenissä eka kierros sujui hyvin, mutta sen jälkeen tuli ongelmia, ja aika paljon ohituksia. Kun ohituksista palkkaa ei tullut, alkoi ravailemaan. Osumia mattoon tuli 25/34 ja kontaktiin 31/34. Kotona yritin videoilta analysoida, että miten treeniä kannattaisi jatkaa, jotta saisin Hukalle varmuutta lisää ja parempia osumia isommalla prosentilla ilman, että ravaa. Päädyin siihen, että Hukka osuu parhaiten, kun jätän sen tiettyyn kohtaan puomilla, etutassut neljänteen poikkipuun väliin ylhäältä katsottuna. Toki Hukan täytyy oppia sovittamaan askeleensa niin, että osuu kontaktille kaikista kohdista lähtiessään, mutta ajattelin, että haluaisin tässä kohtaa auttaa sitä osumaan helpommin jotta saisi enemmän itsevarmuutta. Tänään käytiin uudestaan Hukan ja Hukan kanssa jatkamassa puomia ja yritin nyt jättää Hukkaa optimaalisiin kohtiin tavoitteena saada hyviä osumia. Lisäksi otin jokaisen setin alkuun useamman toiston pelkkiä targetille menoja, jottai saisin fokusta mattoon vahvemmaksi. En tiedä mikä nyt mättää, mutta tämä oli toistaiseksi kaikista huonoin treeni. Ei jotenkin meinannut millään juosta kunnolla, vaan meni tosi hitaasti ja lyhyttä laukkaa tai ravia, ja kun meni hitaasti, niin kaikki osumat tahtoivat jäädä juuri maton yläpuolelle siitä kohdasta lähettäessä, josta viimeksi teki tosi hyviä. Myöskään maasta käsin targetille menot ei tahtonut toimia, vaan niissäkin Hukka hätäili eikä mennyt edes targetille asti, vaan hyppäsi yli tai kääntyi pois juuri ennen kun ehti edes koskea alustaan. Kokeilin sitten muuttaa treeniä niin, että palkka ei ollut ihan suoraan edessä vaan vähän viistossa vasemmalla, jos se muuttaisi asetelmaa sen verran että rikkoisi väärän rytmin. Muutama tosi hyvä toisto saatiinkin näin. Kun sitten Hukka alkoi uudestaan ravailemaan, päätin koittaa ekaa kertaa ottaa vähän liikehäiriötä mukaan. Se oli huono idea, sillä ei osunut enää edes kontaktiin saatika mattoon. Osumia mattoon tuli 27/39 eli huonoin prosentti tähän mennessä.





Myöskään haku ei nyt luista yhtään. Käytiin eilen päivällä hakuilemassa, ja kun Hukalla on ollut oneglmia nenänkäytön kanssa, yritin auttaa sitä kokeilemalla uutta treenikuviota. Otettiin alkuun tallaamattomalle alueelle kaksi hajunhakua, molemmissa sai hajun kaukaa mutta mentiin niin lähelle, että sai hajun loppuun asti tarkennettua ennen kun käännyttiin keskilinjalle ja lähetin piilolle. Sitten varsinaisella alueella kokeiltiin ekaa kertaa "Leea-näkäreitä". Eli ekalla pistolla otettiin näköapu 50 metristä, sitten käänsin Hukan pois, ja maalimies siirtyi noin 25m päähän tuulen yläpuolelle hyvin piiloon. Sitten käänsin Hukan takaisin ja lähetin. Tästä ei tullut sitten yhtään mitään... Hukka juoksi aivan täysin reagoimatta ihan vierestä maalimiehen ohi sinne, missä oli nähnyt näköavun, pyöri ja poukkoili siellä ja kun ei löytänyt niin tuli pois. Lähetin uudestaan, ja sama kuvio toistui. Lopulta löysi ehkä vahingossa, kun harhaili maalimiehen jälkiä pitkin ja suurinpiirtein kompastui Senniin. Tokalla piilolla otettiin ihan normaali suora löytö ilman apuja, kun ei ollut näkyvyyttä näyttäytymiselle. Tämä meni ihan hyvin. Kolmannelle taas näkäri, ja siinä Hukka löysi menomatkalla, mutta epäilen sen löytäneen silmillä. Neljännellä myös näkäri, ja se oli lähestulkoon yhtä surkea esitys kuin ensimmäinen. Juoksi aivan vierestä reagoimatta ohi, pyöri näyttäytymispaikalla pitkään ja sitten takaisin tullessaan löysi kun suurinpiirtein törmästi maalimieheen. Huoh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti