perjantai 14. toukokuuta 2021

Hukan ensimmäiset agilitykisat

Viime perjantaina oli jännä päivä, kun Hukka starttasi ensimmäistä kertaa agilitykisoissa. Kisat oli Tamskilla eli tuttu paikka, mutta halliin vaihdettiin uusi keinonurmi viikkoa ennen kisoja, joten alusta oli Hukalle varsin vieras, oltiin ehditty käydä hallissa vain kaksi kertaa ennen kisoja. Perjantaina oli kaksi rataa ykkösille, ensin hyppäri ja sitten agirata, molemmilla tuomarina Minna Räsänen. Mentiin kisapaikalle hyvissä ajoin, koska Hukka piti mitata. Tuomari sai korkeudeksi 57cm eli saman kuin mitä itse olen mitannut. Ei pelkoa että olisi pikkumaxi tai rajatapaus :D

Hukan eka kisarata oli mun mielestä varsin hankala ja kiemurainen hyppäri. Oli tiukkoja wrappeja hypyiltä, suorasta putkesta tiukka käännös, ansaesteitä ja jopa yksi takaakierto! Ei todellakaan sitä, mitä oletin 1-luokan hyppärin olevan. Onneksi Hukka on kuitenkin treenannut jo paljon vaikeampiakin juttuja kuin ykkösten kuvioita. Startattiin aika lopussa luokkaa, ja juuri meitä edeltävä koira ei ollut oikein hallinnassa, ja juoksi kertaalleen kentältä takaisin lähtöalueelle ja tuli melkein Hukan luokse asti. Onneksi ei ollut ilkeällä mielellä liikkeellä, eikä Hukkaa pahemmin kiinnostanut. Radalla Hukka tuntui aika hitaalta ja tahmealta, selvästi oli vähän epävarma tilanteesta ja jännitti. Tuntui, että olin koko ajan vähän väärässä paikassa kun jouduin odottelemaan koiraa. Ohjauksellisesti rata meni muuten hyvin, paitsi lopun takaakierrossa olin vähän turhan pitkällä ja peitin itse hyppyä, ja siinä Hukka lähti ensin lukemaan väärää estettä, mutta vaihtoi sitten fokuksen takaakiertohyppyyn, kun jarrutin omaa liikettä. Takaakiertohypylle käännös vähän valahti, mutta muuten ihan hyvä rata, ja nollalla maaliin! Tulos -17,44s, LUVA ja sija 2./20. Vaikka rata oli aika kiemurainen ja Hukka ei kulkenut missään nimessä täysiä, niin yllättävän hyvään etenemään se pääsi, meni 5,44m/s.


Toka rata oli muuten ihan mukava agirata, mutta puomi oli hankalassa kohdassa, exit oli loiva käännös oikealle, suoraan edessä ansaputki vähän kauempana, pakko oli vaihtaa puolta joko ennen tai jälkeen, ja puomia edeltävä hyppy oli selvästi sivussa niin, että koira ei tullut suoraa linjaa puomilla, jos kääntyi hypyltä liian tiukasti tai toisaalta jos valui hypyltä. Ei todellakaan sellainen rata, jonka olisin halunnut mennä ekana kisaratana ekan juoksarikoirani kanssa... Mietin ja testailin miljoonaan kertaan puomikohtaa, muun radan kävelin tutustumisessa ehkä kerran läpi. Päädyin lopulta tekemään puomia edeltävällä hypyllä persjätön, sillä uskoin pääseväni itse riittävän pitkälle ohjaamaan puomin jatkon ja pitäväni huolen siitä, että Hukka ei käänny liian tiukasti puomia ennen. Rata meni ohjauksellisesti lopulta onneksi hyvin, sain persjätöllä Hukalle ihan siedettävän linjan puomille ja alastulossa se teki ihan hyvän takajalkaosuman ja kääntyi oikealle hypylle. Loppusuoralla tuli radan ainoa stiplu, kun olin vähän myöhässä ja Hukka ilmeisesti kuvitteli, että maalihypyltä käännytään, jarrutti ja kokosi siihen, ja kolautti rimaa. Rima ei kuitenkaan tippunut, aikaa vaan kului vähän jarrutteluun. Eli toinen nolla, LUVA, aika -18,62s ja sija 3./20. Ykkösissä on kyllä todella kova taso, kun tällä hetkellä sujuvalla nollaradalla, juoksukontakteilla ja 5,7m/s etenemällä aika riittää vasta 3. sijalle!Lauantaina aamulla jatkettiin kisaamista, kun olin ilmoittanut Hukan ykkösiin ja Fisun kolmosiin Tamskille. Siitä onkin jo todella monta vuotta, kun olen viimeksi kisannut kahden oman koiran kanssa samoissa kisoissa! Joskus aikanaan Saran ja Stepin kanssa, koska Step oli jäänyt jo eläkkeelle ennen kuin Fisu edes aloitti kisaamista. Aamun eka agirata oli edelleen Minna Räsäsen tuomaroima - haastava rata jossa oli mm. alussa jo tiukkaa kääntöä ja ansaesteitä, kepeillä pakollinen puolenvaihto ja nyt myös keinu radalla (pe ei ollut). Alussa Hukka meinasi jo valahtaa 2. esteeltä kauempana olevalle keinulle, mutta sai kalastettua mukaan ja otti kiltisti 3. hypyn vaikka tuli tosi huonosta kulmasta. Kepeille tein aika tiukan takaaleikkauksen, mutta Hukka kesti sen hienosti. Keinulle tuli aika kovaa, joten ärähdin sille tosi tiukasti keinu-käskyn, jolla jarrutti ja meni tosi varovasti loppuosan. Puomi oli nyt onneksi suoralla ja siinä teki taas hienon osuman ja nyt irtosi maaliinkin asiallisesti. Eli taas nolla, LUVA, aika -17,20s ja sija 2./18. Tämä oli Hukan kolmas nolla ykkösistä, mutta koska kaikki nollat ovat samalta tuomarilta, ei nousta vielä 2-luokkaan.


Lauantain toinen rata oli Sari Mikkilän hyppäri ulkokentällä. Rata näytti piirroksessa vaikealta, mutta tutustumisessa tuntui kuitenkin kivalta ja vauhdikkaalta. Tällä radalla musta ekaa kertaa tuntui siltä, että Hukka liikkui samalla tavalla kuin treeneissä, rytmitykset ja ajoitukset toimivat hyvin. Kepeille mennessä olin itse suunnitellut ohjauksen tyhmästi, ja olin vähän tiellä, Hukka ei aluksi nähnyt keppejä vaan lähti hakemaan väärää putkea, ja kun bongasi kepit, niin tuli ilmeisesti vähän huonossa kulmassa, törmäsi ekaan keppiin eikä taipunut 2. väliin kovilla puukepeillä. Eli siitä vitonen. Muuten oikein hyvä ja sujuva rata.


Hukan vika rata oli taas Räsäsen agirata sisällä. Tämä oli ehkä helpoin näistä agiradoista, ainoa hankalampi kohta oli keinun jälkeen kepeille meno, jossa taas oli pakko vaihtaa puolta ja koska Hukka on ollut epävarma keppien lopussa, niin pakko oli vaihtaa puolta ennen keppejä. Puomi oli nyt ihan radan alussa ja suoralla, siinä taas hyvä takajalkaosuma. Keinu oli nyt parempi kuin aamun ekalla radalla, mutta en uskaltanut ottaa siinä etumatkaa ja olin vähän jäljessä keppejä edeltävällä hypyllä, jossa piti kääntyä tiukasti. Käskytin kyllä tiukkaa käännöstä mutta Hukka ei koonnut ajoissa vaan yritti jarruttaa/kääntyä riman päällä ja pudotti riman. Kepeille haki hyvin rumasta takaaleikkauksesta huolimatta, mutta aalla teki sitten liidon harjan yli, joten keskeytin siihen ja otettiin aa uudestaan. Eli hyl.

Iltapäivällä jatkettiin Fisun kanssa, ja samalla päättyi äitikalan puolen vuoden kisatauko. Eka rata oli Sari Mikkilän vauhdikas agirata. Rata meni periaatteessa ihan hyvin, mutta tuntui, että olin koko ajan ihan väärässä paikassa ja kaikki kaarrokset enemmän tai vähemmän valahtivat, en jotenkin osannut yhtään adaptoitua verkkaisen hirvimiehen jälkeen raketti-Fisun ohjaksiin :D Nolla, sija 3./34. 

Keskimmäinen rata oli ahdas ja tunkkaisen tuntuinen hyppäri pihalla. En oikein tykännyt radasta, mutta Fisu teki hyvää työtä, yhtä rimaa taisi vähän kolauttaa mutta muuten ihan hyvä rata, nolla ja sija 2./37. Fisu hävisi tasan 0,5sek pikkusiskolle Etnalle :)

Vika rata oli todella haastava, vauhdikas agirata. Luokan alussa jo suurin osa koirista hyllytti hyvistä yrityksistä huolimatta, joten päätin ottaa radan haasteena ja taistella sen läpi vaikka väkisin. Väkisin vääntämistä se olikin, ei todellakaan mitään optimaalisia linjoja enkä ehtinyt niihin ohjauksiin, mitä olin suunnitellut, mutta nolla väännettiin ja sija 2./31.


Aikamoinen kisakauden korkkaus siis, juoksin kahden päivän aikana yhteensä 8 rataa joista 6 nollaa :D Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, näyttää siltä että ollaan taidettu treenata oikeita juttuja tämän koronatauon aikana :) Ja erityisesti Hukan puomeihin olen ihan supertyytyväinen, niissä ei ollut kerrassaan mitään eroa treeneihin verrattuna, kaikilla kolmella agiradalla teki hyvät ja selkeät takajalkaosumat kontaktin alalaitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti