maanantai 31. elokuuta 2020

MH-testi ja juoksaritaivas

 Viimeisen viikon aikana ollaan treenattu ahkerasti juoksaria. Puomia tehtiin tiistaina aamulla, keskiviikkona illalla, perjantaina aamulla ja tänään aamulla. Hukalle on nyt esitelty puomi muiden esteiden yhteydessä, eli ollaan otettu sekä ennen että jälkeen yksittäisiä esteitä mukaan, tänään ekaa kertaa putki ennen puomia. Kahdessa treenissä ollaan tehty käännöksiä ja kahdessa pelkkiä suoria. Suorat ovat nyt lähteneet sujumaan ihan tosi hyvin, sekä keskiviikkona että tänään tuli pelkkiä osumia! Käännökset on vaikeampia, niissä osuu kyllä kontaktiin mutta helposti maton kanssa aivan maton yläreunaan tai alareunaan. Kuitenkin myös käännöstreeneistä ja satunnaisista loikista huolimatta Hukan osumaprosentti kontaktipinnalle on aika huikea, viimeisen viikon ajalta 97%!!! Vauhtia on pikkuhiljaa alkanut tulemaan lisää suorilla puomeilla, mutta edelleenkin eteneminen on parhaimmillankin varsin verkkaista ja tulee todennäköisesti nopeutumaan reilusti lisää. Jännittävää nähdä, mitä tapahtuu osumille siinä tilanteessa, todennäköisesti osumat ainakin alkuun huononevat ennen kuin oikea rytmi löytyy. 

Juoksaritreenien ohella ollaan aloitettu Hukan kanssa in-in ohjauksen harjoittelu. Kokeiltiin keskiviikon treeneissä ensin niin, että Hukalla oli etupalkka valmiina ja aloitettiin niin loivasta kulmasta, että suorin reitti palkalle oli esteen kautta. Siitä lähdettiin sitten hyvin varovasti vaikeuttamaan kulmaa. Hukka ei kuitenkaan tästä tajunnut tehtävän ideaa ja onnistui vain, jos ei nähnyt palkkaa esteen väärältä puolelta. Kokeiltiin sitten vaihtaa tekniikkaa ja otin ihan namin ja naksuttimen kanssa tarjoamisen kautta yhden hypyn kanssa in-in puolelle hakeutumista. Kahden parin minuutin naksuttelutuokion jälkeen Hukka hoksasi idean ja alkoi tarjoamaan oikealle puolelle hakeutumista ja ihan parilla toistolla myös itsenäisesti hyppäsi esteen. Jatkettiin samaa naksuttelua perjantaina, ja edistyi siihen malliin, että otin hiukan jo omaa liiketta mukaan. Tänään vaihdettiin sitten nami palloon ja tehtiin yhden hypyn kautta in-iniä, hiukan lelupalkka vaikutti huonontavan keskittymistä ja tuli useamman kerran kokonaan ohi hypystä, mutta uskon, että kyllä Hukka sen tällä asetelmalla tulee tajuamaan.

Tiistaina päivällä Hukka kävi Toijalassa fyssarilla. Pyysin tsekkaamaan etupään erityisen huolellisesti heinäkuisten ontumisten takia, mutta mitään ihmeellistä sieltä ei löytynyt. Lapojen takana ja lannerangassa kylläkin oli kireyksiä. 

Torstaina oli Hukan hakupäivä. Oltiin taas Koivumäessä, joten jatkettiin umppariteemalla. Pohdin pitkään, onko suunnittelemani treeni liian vaikea, mutta päädyin silti kokeilemaan. Oikealla etukulmassa umpparissa (roskis) valmiina maalimies, jonne 10 haukkua. Teki hyvän piston ja löysi heti, ja aloitti ilmaisunkin, mutta heti kun itse liikahdin keskilinjalta lähteäkseni piilolle, keskeytti haukun ja kuikuili mun suuntaan. Haukku pätki pahasti ja haukkui aina vaan 2-3 kerrallaan. Vasemmalla etukulmassa valmiina ihan avopiilossa maalimies, jonne 10 haukkua. Tää oli ensimmäinen valmiina oleva löytö ilmaisun kanssa ilman apuja avopiilossa. Se onnistuikin tosi hyvin, löysi heti ja haukkui hienon sarjan. Kolmospiilo oikealla puolella oli noin 40 metrissä kiven juurelle kasattu umppari jossa pressukatos päällä, sinne myös hieno suora pisto ja hyvä haukku. Neljäs pisto meni sitten vuorostaan ihan pipariksi, en ollut ihan varma piilon sijainnista kun samalla alueella oli useampi piilo, joten lähetin vahingossa liian edestä. Hukka teki hyvän piston ja oli pitkään poissa, mutta ei löytänyt ja tuli takaisin. Menin hieman eri kohdasta lähettämään ja taas lähti ja teki hyvän piston, mutta ei löytänyt. Jommalla kummalla pistolla oli kuitenkin käynyt piilon lähellä, mutta ei osannut paikantaa hajua umppariin (roskis). Käytiin sitten yhdessä katsomassa, löysin itse piilon ja lähetin ihan läheltä, siitä Hukka kyllä bongasi piilon mutta aloitus oli taas hyvin epävarma, haukkui kahden haukun sarjoissa ja väleissä vilkuili mua. Vikalle umpparille helpotettiin, eli Hukka sai palkan heti haukun aloituksesta. Piilokin oli viime treenistä tuttu ja sinne Hukka löysi heti. 

Lauantaina käytiin Fisun kanssa Ylöjärvellä aksakisoissa. Kolme rataa, joista eka hyppäri ja kaksi aksarataa, kaikilla tuomarina Johanna Nyberg. Kaikki radat oli ihan kivoja, ei mitään kovin vaikeita mutta ei nyt myöskään aivan itsestäänselviä. Kaikilla radoilla oli muutama aika lyhyt esteväli ja kontakteilta ikäviä käännöksiä, joita piti vähän pohtia. Eka hyppäri meni muilta osin tosi hienosti, mutta ihan radan lopussa, 17. esteellä itse liioittelin ja varmistelin vähän haastavaa hyppykulmaa viistohypyn takaakiertoon huikkaamalla Fisulle "mene" edellisellä esteellä, ja kalanen teki työtä käskettyä, ja sinkosi jonnekin maata kiertävälle radalle seuraavan esteen sijaan. Siihen tuli ihan turha ylimääräinen lenkki ja kulma esteelle muuttui vielä paljon hankalammaksi, kuin mitä se olisi ollut jos olisin vaan antanut Fisun itse hakea hypylle. No, nolla kuitenkin, vaikkakin aikaa hävittiin ihan tuhottomasti tyhmällä kaarroksella ja siitä seuranneella kalastelulla. Sija 2., hävittiin ihan reilusti voittaneelle Jaakolle. Toka rata oli jotenkin omituinen, en oikein päässyt sisälle siihen eikä tuntunut ihan omalta. Ohjauksellisesti meni aika ok, yksi epäröinti suoran putken jälkeisen takaakierron kanssa kun olin itse niin jäljessä, mutta Fisu teki lisäksi aika hitaan puomin ja aalla jouduin käskyttämään pysärin, kun oli niin jyrkkä käännös seinää päin, etten uskaltanut juoksuttaa läpi, ja lisäksi yhdessä putkessa kaatui ilmeisesti, kun kesti tosi kauan ennen kun tuli ulos. Nolla tältäkin radalta ja 3. sija, ja yllättävän vähän hävittiin ajassa juoksareilla kisaaville koirilla meidän hitailla pysäreillä. Vika rata oli ihan kiva, paljon vauhdista käännöksiä ja kokoamista, eli Fisun vahvuuksia. Tämä rata meni ohjauksellisestikin hyvin, ei oikeastaan mitään ylimääräistä, kontaktit paljon paremmat kuin ekalla agiradalla ja käännökset Fisu teki kyllä ihanan huolellisesti. Nolla ja ylivoimainen voitto yli 2sek kaulalla muihin :)

Sunnuntaina Hukalla oli vuorostaan jännä päivä, kun mentiin Hämeenkyröön MH-luonnekuvaukseen. Tultiin hyvissä ajoin paikalle, ja hyvä niin, koska meitä edeltävä koira oli jäänytkin pois ja päästiin melkein suoraan "kehään". Käytin Hukkaa pienellä lenkillä ennen omaa vuoroa, lenkin aikana kuului edellisen koiran laukaukset. Niihin Hukka ei kyllä reagoinut yhtään. Tässä Hukan kuvaus selityksineen:

1a KONTAKTI Tervehtiminen: 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen

1b KONTAKTI Yhteistyö: 4 Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta

1c KONTAKTI Käsittely: 4 Hyväksyy ja ottaa kontaktia

2a LEIKKI 1 Leikkihalu: 4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

2b LEIKKI 1 Tarttuminen: 4 Tarttuu heti koko suulla

2c LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu: 3 Tarttuu, vetää vastaan, mutta irroittaa ja tarttuu uudelleen / korjailee otetta

3a TAKAA-AJO 1. kerta: 3 Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista

3b TARTTUMINEN 1. kerta: 5 Tarttuu heti saaliiseen, pitää sitä suussaan vähintään 3 sekuntia

3a TAKAA-AJO 2. kerta: 3 Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista

3b TARTTUMINEN 2. kerta: 2 Ei tartu, nuuskii saalista

4 AKTIVITEETTITASO: 3 Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

5a ETÄLEIKKI Kiinnostus: 3 Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja

5b ETÄLEIKKI Uhka/aggressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä

5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus: 4 Saapuu avustajan luo epäröiden tai viiveellä

5d ETÄLEIKKI Leikkihalu: 3 Leikkii - voi tarttua varovasti, mutta ei vedä

5e ETÄLEIKKI Yhteistyö: 3 On kiinnostunut leikkivästä avustajasta

6a YLLÄTYS Pelko: 3 Väistää kääntämättä katsetta pois haalarista

6b YLLÄTYS Puolustus/aggressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä

6c YLLÄTYS Uteliaisuus: 5 Menee haalarin luo ilman ohjaajan apua

6d YLLÄTYS Jäljelle jäävä pelko: 1 Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä

6e YLLÄTYS Jäljelle jäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta haalariin

7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko: 3 väistää kääntämättä pois katsettaan

7b ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus: 5 Menee räminälaitteen luo ilman apuja

7c ÄÄNIHERKKYYS Jäljelle jäävä pelko: 1 Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä

7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljelle jäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

8a AAVEET Puolustus/aggressio: 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä

8b AAVEET Tarkkaavaisuus: 3 Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista

8c AAVEET Pelko: 5 Peruuttaa enemmän kuin taluttimen mitan tai lähtee paikalta / pakenee

8d AAVEET Uteliaisuus: 1 Menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois / ei mene ajoissa

8e AAVEET Kontaktinotto aaveeseen: 4 Ottaa itse kontaktia avustajaan

9a LEIKKI 2 Leikkihalu: 4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

9b LEIKKI 2 Tarttuminen: 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

10 AMPUMINEN: 1 Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön


Hukka käyttäytyi testissä aika pitkälti niin kuin olin olettanutkin. Se on iloinen ja järkevä oma itsensä koko testin läpi, sosiaalinen ihmisille, innostui kaikista leikeistä ja takaa-ajosta, hiukan levoton kun piti olla tekemättä mitään,  ei pelästynyt haalaria tai räminälaitetta kauheasti eikä sille jäänyt niitä kohtaan mitään pelkoja tai kiinnostusta. Aaveilla reagoi ehkä terävämmin kuin mitä odotin, mutta niissäkin selvitti lopulta tilanteen itse eikä jäänyt sitä sen suuremmin miettimään. Laukauksiin ei reagoinut ollenkaan. Ihan täyspäinen poika se on, ja sen toki jo tiesinkin :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti